Lasse Anrell: Två magiska veckor som ska krönas med hockeyguld

SPORTBLADET

TURIN

I går var det Anna Carin Olofsson.

I dag är det Tre Kronor.

I morgon är det slut på de två magiska veckorna under vintern 2006 när vi insåg att - om det är tillåtet att citera Niklas Strömstedt - tillsammans är vi oslagbara.

Anna Carin Olofsson fick en kram av kungen efter guldet. Det var hon värd. En svettig och lite dreglig guldmedaljör och en fräsch och nyanländ regent.

Och på tal om regenter.

Det är väl lika bra att ta det direkt:

Nu är Anna Carin Olofsson större än", ja faktiskt, än Magdalena Forsberg. Anna Carin har ägnat OS åt att kliva ut ur skuggan av sin stora föregångare. Som folkkär idrottare kanske Magdalena är större men som skidskytt är Anna Carin störst.

Magdalenas resultat i världscupen är fortfarande bättre. Men i den viktigaste kategorin - bäst när det gäller - är Anna Carin störst. Ett OS-guld, ett silver - jämför det med Magdalenas två brons. Det behöver man inte ens göra.

Den första masstarten någonsin i ett OS blev en total uppvisning av Anna Carin. Hon åkte bäst av alla och hon sköt som om hon saknade nerver. Bara en miss av tjugo.

Pichler brutalt hård

I mål var hon 18 sekunder före tvåan Kati Wilhelm. Enmansarmén Olofsson följdes av en hel armada av tyskor som tog andra-, tredje- och fjärdeplatserna.

Det finns de som säger att det är väldigt enkelt att analysera varför den ensamma svenskan blivit så mycket bättre de senaste två åren, medan exempelvis norskorna totalt har tappat kontakten med världstoppen här i OS.

Anna Carin har tränat mer än de andra, kanske bara med undantag för tyskorna. Under ledning av den stundtals brutalt hårde tränaren Wolfgang Pichler har hon genomfört ett närmast omänskligt program med styrka, skidåkning och skytte och framförallt tester av hur träningen tagit. Många ville vara med i programmet, bara Anna Carin pallade.

Övriga skidskytteländer drar nu slutsatser av det här. Liv Grete Poirée slutar sannolikt medan de unga norskorna åker hem och inser att de måste mångfaldiga träningsdosen. Kati Wilhelm som vann silvret i går leder världscupen men slutar ändå efter den här säsongen för att bli tv-kommentator.

Sluta vore vansinne

Slutar Anna Carin? Det tror jag inte. Hon är 32 år och hon har ju i och för sig varit med ett tag - jag var ofta uppe vid skidskyttet och i skidstadion i Salt Lake City och hon lär ha varit där men det var inte mycket väsen hon gjorde av sig där.

Att sluta nu vore vansinne. Hon har några fantastiska år framför sig i skidskyttecirkusen som är stor i Europa. En vinnare av OS-guld och OS-silver är många villiga att betala för att se.

Jag vet inte om Anna Carin någonsin kommer att kunna konkurrera med Magdalena Forsberg i grenen folkkärhet, men det är å andra sidan inte en olympisk gren. Och hennes trubbigt strålande glädje i går borde ha gått genom tv-rutorna hemma.

Och i alla fall var en annan regent nöjd.

Vad sa kungen till dej?

-Han önskade mej en trevlig dag.

Statsmannaord. Så stort var det för Anna Carin, lördagen 25 februari 2006.

???

I dag kl 14.00 kommer två nordiska länder att stanna upp och hålla andan i två och en halv timma. Så nära ett nationellt lyckorus har de båda länderna bara varit två gånger tidigare. En gång för Sverige i Canada Cup och en gång för Finland i World Cup.

En hel nation kommer att fira

I dag möts de bästa av de bästa i en final.

Det kanske aldrig mer händer vare sig Sverige eller Finland.

I kväll firar en hel nation de bästa.

???

I går Anna Carin Olofsson.

I dag Tre Kronor.

I morgon - för att återigen citera Niklas Strömstedt - är en annan dag. Eller som de säger här i Turin: Domani e´ un altro giorno.

Anrells söndagslista special

Lasse Anrell