Oskar Svärd vann Vasaloppet i dag

SPORTBLADET

Spurtade sig till sin andra seger

Foto: SCANPIX

Oskar Svärd vann Vasaloppet efter en rafflande spurtstrid.

– Det gick helt perfekt den sista kilometern, sade han till SVT.

Tvåa kom Martin Larsson, Arvika och trea norrmannen Jörgen Aukland.

Skidorna var inte bra, kroppen kändes sliten och Raul Olles ryggtavla var långt utom synhåll.

Än sen?

Oskar Svärd struntade i fakta – och såg till att vinna Vasaloppet efter en spurtduell.

Segern var Svärds andra på tre år, och resan dit liknade den förra.

I den allra sista lilla backen in till upploppet i Mora kämpade han till sig en lite lucka och kunde spurta hem segern, sekunden före Martin Larsson, Arvika, och norrmannen Jörgen Aukland.

– Jag fick kämpa otroligt hårt för den här. Det är lustigt hur kroppen kan vara. Jag har varit i bra form de senaste veckorna, men redan i den första backen hade jag svårt att hänga med och sedan fick jag slita hårt i sju mil. Jag har aldrig i livet varit så här trött, sade han minuterna efter målgången på sin alldeles egna variant av svensknorska.

Officeraren från Tvärred i Västergötland – vars flickvän kommer från Norge, därav dialekten – fanns hela tiden med i tätklungan, men såg till att skaffa sig en så passiv roll som möjligt.

Armarna orkade inte, vallningen verkade inte perfekt och han fick koncentrera sig på att bara vara med i den stora tätklungan.

– Det är ju betydligt lättare att åka med än att vara uppe och dra. Men jag kände mig så pass svag att jag precis orkade hänga med. Hade det gått lite fortare hade det inte gått, berättade han.

Estländaren Raul Olle såg länge ut att ta hem loppet.

Efter 30 kilometer ryckte Olle, ett avstånd som blev 90 sekunder stort, och den stora klungan gjorde inga vidare försök att hänga på.

Först efter 75 kilometers åkning var de ikapp, och istället för en soloseger var det 20 åkare i den stora klungan som hade chansen att vinna när det bara återstod några hundratal meter.

Ett tiotal kilometer tidigare hade Svärd upptäckt att skidorna faktiskt blivit bra.

– De sista milen ska man ha bra skidor, men jag trodde aldrig att jag skulle få kämpa så hårt de första milen innan dess. Men mitt vallateam har gjort ett enormt arbete.

Arvikas Martin Larsson kom överraskande tvåa, slagen med någon skidlängd, medan norrmannen Jörgen Aukland var trea – och har därmed sviten tvåa–tvåa–trea–trea de senaste fyra åren.

– Den här gången är jag väldigt nöjd med en tredjeplats. Jag var nedbäddad med förkylning för en vecka sedan och var osäker på hur kroppen skulle reagera i dag. När vi körde in Raul Olle så kostade det krafter, och det gjorde att jag inte orkade riktigt på slutet. Ingen av oss långloppsspecialister hade någon vidare bra dag, sade Aukland, och lovade att han kommer tillbaka nästa år i sällskap med brodern Anders (Vasaloppssegrare 2004).

Raul Olle kom till slut på tolfte plats – dryga 20 sekunder efter segraren Oskar Svärd.

Vasaloppsvinnaren struntade för övrigt inte bara i alla tuffa fakta, han struntade också i den ”förbannelse” som gjort det ovanligt att någon lyckas vinna Vasaloppet en andra gång.

Svärd är blott den tionde som lyckats i loppets 81-åriga historia.

– Första gången var det stort att vinna, och det här känns också stort. Men det känns som att jag har gjort en större kämpainsats den här gången. Och så hade jag lite tur på slutet, sade han och fick sedan tårar i ögonen när han berättade om segerfesten med de som betyder allra mest för honom, familjen och den nya norska flickvännen.

De senaste tio årens Vasaloppsvinnare

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM