Svesjnikov - en rysk bandygigant

SPORTBLADET

Det är inte med alla världsettor man snackar svenska.

Höjdettorna förstås, både damen och herren. Damernas sjukampsetta och storslalomettan också.

Inom lagsporter däremot förmodligen ingen - utom då världens bäste bandyspelare, VM-finalens störste, Misja Svesjnikov, 32:

- Jag är bara i Ryssland och jobbar. Sen kommer jag hem till Sverige. Men om det blir om en månad, om ett år eller om några år kan jag inte säga...

Foto: BJÖRN LINDAHL
Misja Svesjnikov - den svensk-ryska bandyartisten.

Efter det första ryska VM-guldet på fem år och ett telefonsamtal till Putin i Moskva avslöjar världens bäste, att han snart kommer "hem", efter att ha varit rysk hemvändare i tre år - två i Vodnik plus det nuvarande i Dynamo Moskva, den klubb som han kom till 16 år gammal från sin moderklubb Sputnik Karpinsk.

Sedan 1998 bor han i hus i Ljusdal, på Aspgatan, tillsammans med fru Carina och parets två barn.

Finns ingen mer komplett

Fast något mer spel i Ljusdal lär det inte bli - "åtminstone inte så länge jag kan spela på landslagsnivå", säger han - utan då handlar det om någon storklubb i elitserien.

Det var ju faktiskt nära redan denna säsong, att han hamnade i Sandviken.

En mer komplett spelare än Misja Svesjnikov, delaktig i både offensiv och defensiv, har nog aldrig funnits i världsbandyn.

Detta har jag kungsord på; det var Curt Einarsson som sa ungefär så.

Ryssland vinner, 3-2, men Sveriges strålande andra halvlek gör att nye förbundskaptenen Anders Jakobssons VM-silver ändå blir ett silver med mersmak.

- Vi kunde ha förlorat med tre mål bara Sverige gjort mål på alla sina chanser i slutminuterna, säger Svesjnikov efteråt på den presskonferens som måste vara unik i världsidrotten.

Världsmästarna väljer Aftonbladet

Där sitter kapten Jakobsson och spelaren Daniel Mossberg tillsammans med Rysslands kapten Vladimir Janko och spelarna Svesjnikov och Sergej Lomanov, och alla talar svenska - utom Janko.

Får jag till sist förmedla den bild av häpnad jag hörde en av de 8 741 åskådarna på Zinkensdamm berätta:

- Kan du tänka dej... I onsdags, efter en lätt träning, såg jag fyra ryska spelare gå in i kiosken här utanför. Vet du vad dom hade med sig alla fyra, när dom kom ut?

- Varsin Coca Cola? Varsin hamburgare? Varsin chokladkaka?

- Nej, varsitt Aftonbladet!

Klart vi har värdiga världsmästare.

Grabbarna som läser bandyn i Sportbladet.

Sandlins all star-lag

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy