Björkman vann svenskmötet

SPORTBLADET

men Arvidsson och Söderling föll

Foto: ENSAM SVENSK Jonas Björkman är ende svensk kvar i Wimbledon – trots att bara en omgång spelats.

London (TT:s utsände)

I fjol var Thomas Johansson i semifinal i Wimbledon.

Efter förlusten mot bästa kompisen Jonas Björkman i första omgången funderar han över sin framtid.

– Jag känner ingen glädje just nu, säger han uppgivet.

Jonas Björkman vann mot Thomas Johansson med 3–1 (3–6, 7–6 (7–4), 6–1, 6–1). Det var lite kamp under första halvan av matchen men sedan tog Björkman över och Johanson var helt uppgiven i de två sista seten.

– Det har varit ett djävla år, med mycket otur. Efter ögonskadan i februari har jag inte känt någon glädje alls, varken i träning eller tävling, säger Johansson.

– Nu åker jag hem direkt till Monte Carlo och under de närmaste dagarna ska jag tänka igenom min framtid. Jag har planerat att spela i Båstad om två veckor och sedan åka till USA för ett par tävlingar. Men nu får jag se hur det blir, kanske ändrar jag planeringen.

Funderar du på att sluta med tennis?

– Näe, inte direkt sluta men jag utesluter det inte helt. Jag måste få tillbaka glädjen i tennisen, så här har jag aldrig känt någonsin tidigare. Jag har alltid älskat att tävla och träna men sedan ögonskadan så tycker jag inte det är roligt längre. Och har man inte kvar känslan att kunna vända matcher och viljan att vinna så går det jäkligt snabbt utför.

Björkman vet

Johansson har blivit utslagen i första omgången i fem turneringar i rad sedan comebacken i Rom i början av maj. Bästa kompisen Jonas Björkman vet hur Johansson känner just nu.

– Jag har varit där nere själv ett par gånger och ska göra allt för att hjälpa ”Tompa” tillbaka. Han har så mycket kvar i tennisen och vinner han bara ett par matcher så tror jag det lossnar. Så bra som han spelade i dag i de två första seten imponerar och han behöver ett par positiva detaljer så kan det vända väldigt fort för honom.

För dubbelspecialisten Jonas Björkman kom vändningen i Nottingham förra veckan. Där gick han fram till final men förlorade mot Richard Gasquet, Frankrike.

– Det är så lite som krävs för att man ska hitta tillbaka, att få självförtroende igen. Nu har jag vunnit ett par matcher och spelet stämmer igen vilket är jäkligt kul.

Chans mot en tjeck

I den andra omgången får Björkman möta tjecken Lukas Dlouhy. De möttes i Indianapolis i fjol och då vann Björkman enkelt med 6–4, 6–1. Dlouhy är rankad nummer 84 medan Björkman är rankad 59:a.

– Jag såg det först nu. Helt ärligt har jag inte kollat någonting på lottningen och det är nog första gången. Men jag har chansen, Dlouhy har ingen vidare andra serve och kan jag få honom att förflytta sig i djupled så har jag chansen, säger Björkman som bad matchläkaren om smärtstillande i mitten av andra set.

– Jag är 34 år och har problem med en armbåge och en axel. Kanske får man börja ta voltaren till frukost...

Söderling förlorade

Björkman är ensam svensk kvar i singelturneringen sedan Robin Söderling åkt ut mot hemmafavoriten Tim Henman efter en jämn femsetsmatch. Söderling räddade två setbollar i första set som han vann med 7–6 (10–8). Henman tog sedan de två följande seten innan Söderling kvitterade till 2–2 efter 6–1. I avgörande set var britten starkast och vann med 6–3.

I nästa omgången väntar världsettan Roger Federer, Schweiz, som efter seger mot Richard Gasquet, Frankrike, har 42 raka segrar på gräs. En seger fler än Björn Borg som tog 41 raka åren 1976–81.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis