Först en bra tid - sedan isblåsa för Jenny Kallur

SPORTBLADET

Malaga (TT:s utsände)

Först rusade Jenny Kallur 100 meter och nosade på sitt personbästa.

Sedan ställde hon sig hos svenske läkaren och fick bandage och isblåsa om ena låret.

– För säkerhets skull bara, lugnade Jenny Kallur.

– Jag ska ju springa stafett om en stund.

Foto: Jenny Kallur under europacupen i Malaga.

Och där höll det på att gå alldeles galet. Jenny Kallur kom i väg för tidigt och tvillingsystern Susanna höll inte på att hinna fram med pinnen.

– Jag tror du var över strecket, men inte pinnen och det är det som räknas, sade Susanna efteråt när rädslan för diskvalifikation hade försvunnit för gott.

Stafetten gav, trots tvillingarnas växelstrul en fjärdeplats och förbundskaptenen Thomas Engdahl var hur glad som helst efteråt.

– Klart bättre än väntat, sade han om den svenska åttondeplatsen totalt.

– På pappret såg vi ut att kunna hamna 20 poäng efter sjätteplatsen, nu är det mindre än tio.

Och torsdagen är Sveriges bästa dag - då kommer Kajsa Bergqvist och Susanna Kallur på korta häcken, möjliga segrare båda två.

Nöjd med tiden

För den andra Kallur, Jenny, så var 100-metersloppet i Malaga hennes premiär på distansen för det här året. Hennes vänsterlår har ställt till problem hela våren, därav säkerhetsbandaget och isblåsan efter 100-metersloppet.

– Jag är jättenöjd med tiden, sade hon om loppet, när läkaren lagt sista handen vid bandaget.

Hon gjorde 11,49 i aningen för stark medvind, 6/100 över personrekordet.

Det räckte bara till en sjunde plats, det var den trista sidan av loppet, om man bortser från bandaget och isblåsan. Sverige behövde alla de pluspoäng man kunde få ihop denna varma onsdagskväll i Malaga.

En del lyckades bra placeringsmässigt, utan att lyckas med resultatet. Stavhopparen Linda Persson till exempel, som rev ut sig på 4,20 m men ändå blev sexa. Sensationen där var att Svetlana Feofanova, Ryssland, försvann på 4,40. Tre rivningar direkt - ingen klarad höj och ryskt jättefiasko.

Feofanova föll tungt

Feofanova är världstvåa och skickades till Malaga som kassaskåpssäker reserv för Isinbajeva, den oslagbara. Det blev så fel som det bara kan bli.

Camilla Johansson kom fyra i tresteg på 13,75, en centimeter från hennes årsbästa.

– I motvind, dessutom. Det var rätt jobbiga förhållande, sade Camilla efteråt, mycket nöjd och belåten med allt utom just den andalusiska vinden.

– Det var perfekta förhållande. Bortsett från blåsten.

Anna Söderberg var femma i diskus och knaprade viktiga poäng och så långt hade svenskorna sluppit sistaplatsen i någon gren. De kom till slut i alla fall: Anneli Fransson var sist på 3000 meter och Annika Pettersson sist i spjut. Fast hon satte personrekord och Fransson gjorde årsbästa. Så lite glädje fanns det ändå trots att Sverige ligger åtta av totalt nio lag.

Ryssland leder både herr- och damtävlingen. Finland är sist bland herrarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott