Nu vänder det för sorgebarnet 08

SPORTBLADET

Förorten är het i svensk basket. Först var det Akropol som fick sponsorpengar av storföretagen. Nu är det 08 Stockholm som fått en säck färska miljoner från några affärsmän som vill bättra på sina samveten.

08:orna är plötsligt en blivande storklubb.

Men inte i år.

I går var det hemmapremiär för säsongen i Fryshuset. Någon riktigt spännande match blev det inte. Gästande Plannja var för bra för 08 Stockholm.

Siffrorna 80–84 ljuger, 08:orna var inte så nära egentligen.

Så långt var det inget nytt.

Jag törs inte dra för stora växlar av en enda match, men något verkar faktiskt ha hänt. Det var nästan fullt i hallen, schyst stämning och proffsig pausunderhållning. Kan inte minnas när det var det senast.

Tänk vad nya pengar och höjda ambitioner kan göra.

Lång väg att vandra

08 Stockholm, som varit ett av ligans sorgebarn de senaste åren, har lyckats dra in tio miljoner i sponsorpengar under de närmaste tre åren. Ett gäng affärsmän har gått samman och sponsrar klubben ur egen ficka under namnet Free Space. De har inget att sälja, vill bara hjälpa 08:orna i deras sociala arbete. Allt enligt klubbens chef Kevin Ryan.

Affärsmännens identitet är hemlig, men jag har aldrig sett Astras förra vd Håkan Mogren på en basketmatch förr, än mindre på 08:ornas vip-läktare.

Men det är lång väg för klubben att vandra. Gårdagens match gav inget större hopp för säsongen. Amerikanen Tommy Adams är vass, Peter Bogner kan äntligen få sitt definitiva genombrott och Micke Lindqvist skjuter som vanligt i trans.

Men resten? De tre importerade litauerna och amerikanen Manny Dies var väldigt bleka.

Plannja är sämre – men charmigare

Jag tror att klubben kommer värva någon mer spelare under året, men det kommer inte att räcka. Vi får vänta till nästa säsong innan landets numera näst rikaste klubb spelar som de har råd med.

Plannja är inte lika bra som de senaste åren, men bra mycket charmigare.

Det hemvävda konceptet med flera spelare ur egna led och flytten till Pontushallen har gett laget en helt ny air av entusiasm. Eller som Håkan Larsson sa efter matchen: ”Det är skönt att ha flyttat hem igen.”

Och ändå bodde han i Luleå förra året med.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket