Idrott har plötsligt blivit storpolitik igen

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristina Kappelin: men har ni hört det senaste om Maradona?

1 av 2
Maradona och Castro har ordnat så att Argentina och Kuba spelar i samma basketlag i OS.

Rom

Syd- och Nordkorea ska tävla tillsammans i OS i Peking. Storpolitik i de olympiska spelen. Det hade vi nästan glömt.

Men Kim Jong Il är inte den ende som förvandlar idrott till politik. Har ni hört det senaste om Maradona?

Vinter-OS i Turin rycker allt närmare. De italienska tidningarna skriver om arenorna, om vägbyggen och tåglinjer.

Vid kassan i min kaffebar ligger chokladbitar med Turin-OS varumärke. OS talesmän är brunbrända, opolitiska och hurtiga. OS är en underbar, sorglös värld av idrott och pengar, även om terrorhotet lurar under ytan.

Kanske kommer den statliga nordkoreanska chokladfabriken att tillverka små chokladgubbar föreställande Den Käre Ledaren, när det är hundra dagar kvar till Nordkoreas OS-premiär tillsammans med Sydkorea 2008.

Jag ser Kim Jong Il för min inre syn under den högtidliga invigningsceremonin till sommar-OS i Peking om tre år. Nordkoreas diktator står där på läktaren, med sina stora flugglasögon och sin obetalbara polyesterdress.

OS-kamerorna zoomar in hans gåtfulla leende och bilden av en av världens mest isolerade och mytomspunna tyranner blir synlig för en hel värld.

Jag föreställer mig att Kim applåderar när det förenade koreanska laget paraderar förbi hedersläktaren. Alla bär samma dräkt och de senaste tre åren har samtliga kunnat träna under samma ekonomiska och sportsliga förutsättningar. Alla eventuella medaljer tillhör båda länderna, kommunistiska Nordkorea och kapitalistiska Sydkorea.

Kim Jong Il går på charmoffensiv

Det är svårt att tänka sig ett bättre tillfälle för en obskyr diktator att göra en internationell charmoffensiv än de olympiska spelen.

Kim Jong Il, som har hotar sina grannländer med kärnvapen och som orsakat miljoner undersåtar svält och död, vill uppenbarligen ut ur sitt politiska ghetto och OS lånar honom arenan.

Sedan 2000 har han öppnat en liten springa i muren mot Sydkorea. Helt nyligen gick Nordkorea överraskande med på att lägga ner sitt kärnvapenprogram. Det återstår att se om Kim Jong Il står fast vid sitt löfte. Men beslutet att göra gemensam sak med Sydkorea i OS ser ut som en logisk konsekvens av Nordkoreas långsamma upptining.

Det var längesedan ett stort idrottsevenemang på detta sätt omvandlades till storpolitik. Det första som dyker upp i minnet är matchen mellan USA och Kina i VM i pingpong i Japan 1971, som ledde till Richard Nixons historiska besök i Kina året därpå.

Det råder en viss förvirring i diplomatiska kretsar om vad Koreas idrottsliga förening egentligen innebär. En sak är klar. De olympiska spelen har fått en ny, farligare konkurrent. Om man lägger ihop Syd- och Nordkoreas medaljer i Aten, går de om Frankrike. Darra månde det italienska olympiska fotbollslaget. Det var Sydkorea som skickade hem "gli azzurri" från VM 2002. Vem vet vilka bollgudar som gömmer sig i Pyongyang.

Fidel spelar basket med Maradona

På andra sidan jordklotet pågår en annan idrottspolitisk historia av det mer farsartade slaget. Huvudpersonerna är Diego Armando Maradona och hans gode vän Fidel Castro.

Maradona har gjort en fem timmar lång TV-intervju med den kubanske diktatorn i Havanna, lagom till invigningen av det panamerikanska toppmötet i Mar Del Plata i Argentina. Castro är inte inbjuden, av ideologiska skäl. Det är däremot George Bush, men hans närvaro är omstridd.

Maradona är den förste att protestera. Han har utnämnt sig själv till ledare för ett jättelikt demonstrationståg mot USA:s president på fredag. Det tycker Fidel är helt lysande.

- De borde resa en staty över dig, säger han till världens mest geniale och galne fotbollsspelare.

- Du kanske får vara med på toppmötet om du kommer tillsammans med mig, föreslår Maradona, men Cubas diktator avböjer vänligt men bestämt.

Sedan berättar han om de 600 mordförsöken och avslutar intervjun med att visa att han fortfarande kan plocka poäng i basket. Maradona håller ut armarna och är korgen.

Snart har Maradona fixat så att Argentina och Kuba gör gemensam sak i OS. Åtminstone i fotboll. Och basket.

Publicerad: