Pride

Hallå där, Frida Söderlund, 26, Aftonbladet

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

...Som tillsammans med fotografen Anna Tärnhuvud är en av tre finalister i MegAward för deras artikelserie #bytomkomut i samband med Pride.

MegAward instiftades 2012 och prisar årets förnyare varje år åt en person, ett projekt, ett företag eller ett initiativ som transformerar och vidgar mediebranschen.

För Aftonbladets räkning är Frida Söderlund och Anna Tärnhuvud nominerade som en av tre bidrag för sin artikelserie #bytomkomut där bland annat Tre Kronors VM-guldhjälte Anders Nilsson och fotbollsspelaren Anton Hysén talade om machokulturen inom sina sporter.

Anders Nilsson med regnbågsfärger på hjälmen

Tillkännagivandet av vinnare samt prisutdelning äger rum fredag 28 september Göteborg.

Grattis Frida! Hur känner du över att vara nominerad?

– Det känns så himla fint eftersom det innebär att vi nådde ut. Att det vi gjorde faktiskt betyder någonting och kan komma att förändra någonting för väldigt många killar i idrottsvärlden. Och det var allt jag ville.

Hur viktigt tycker du det är att belysa den här delen av idrotten?

– Avgörande, skulle jag säga. För väldigt många människor personligen men också för idrotten som samhällsrörelse. Vi kan liksom inte leva i en värld där människor inte känner sig välkomna i omklädningsrummen på grund av sin sexuella läggning och vi kan inte ha en idrottskultur bland män som gör det svårt för människor att vara sig själva. Idrotten ska, och borde, vara öppen och inkluderande. 

Hur har reaktionerna varit efter att allt publicerades?

– Helt otroliga. Det spreds ju över världen och det kändes så jävla fint. Men framför allt fick jag ett meddelande från en kille som skrev att han började gråta och hade önskat att den här serien funnits när han var en liten grabb. Han bytte fyra olika grundskolor och tre olika högstadieskolor för att ändå aldrig bli vald på skolidrotten och behöva ge upp idrotten trots att han provade nästan alla sporter som fanns. Han hade behövt höra det här då och jag tänker att det finns andra yngre, och äldre, killar där ute som behöver höra det här lika mycket nu. Att alla, oavsett sexuell läggning, visst har en plats och att det finns stöd. Det känns så fint. 

Till sist..

Vad önskar du dig just nu?

– En snällare värld, får man önska det? Det kanske låter naivt men om alla bara var lite snällare, och lite öppnare, mot varandra tror jag att vi hade varit så mycket gladare. Och ett nytt kylskåp. Jag blir inte klok på mitt. 

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Profilernas tips: Så går det för svenskarna i OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Pride

Anton Hysén

Frida Söderlund

Tre Kronor