Funderade på att bojkotta landslaget efter beslutet

avMalin Wahlberg

Foto: Bildbyrån
Viktor Gaddefors, Christopher Czerapowicz och Ludde Håkanson är besvikna

Förbundskaptenen Vedran Bosnic fick sparken mitt under pågående EM-kval.

Det har fått spelare att reagera så starkt att de funderat på att bojkotta landslaget.

– Spontana första känslan var "fan, vi ska inte spela” eftersom de behandlat det så dåligt, säger Alexander Lindqvist. 

Förra veckan fick Vedran Bosnic lämna landslaget efter över fyra år som förbundskapten. Sverige har under perioden spelat två EM-kval och ett VM-kval, men inte tagit vidare sig vidare till något mästerskap. 

Efter förlusten Danmark i EM-förkvalet valde förbundet att sparka Bosnic mitt under pågående kval. 

Det har fått flera av spelarna att reagera starkt. Sportbladet har sökt tio spelare från den senaste truppen och de nio som har svarat är alla missnöjda med beslutet – och framför allt hanteringen av det.

– Jag är ganska besviken och väldigt chockad. Det är inget jag förväntade mig skulle hända nu. Vi är mitt uppe i ett kval. För egen del och lagets del vill jag ha kvar honom över kvalet. I slutändan är det förbundet som bestämmer, men jag tycker att det är ett dåligt val när vi är mitt uppe i ett kval, säger Viktor Gaddefors

Christopher Czerapowicz, Ludvig Håkanson och Martin Pahlmblad håller med.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Jag tycker att de borde ha låtit honom fortsätta och försöka leda oss till EM 2021. Det är en jätteduktig coach och vi är som en familj som älskar att spela för honom så det är dåligt, säger Czerapowicz . 

– Det kom som en väldig chock. (Fredrik) Joulamo (landslagschef) är ju med på landslagssamlingar, men de andra som har tagit beslutet träffar vi aldrig och jag har aldrig riktigt pratat med dem heller. Det känns ganska konstigt ingen har frågat oss som är landslaget. Inte ens en lagkapten har det minsta att säga till om, säger Håkanson.
– Jag har varit tydlig med att vem som helst kan få sparken, det handlar inte om det. Det handlar mer om att vara tydlig med vad som gäller. Det är klart man måste ha sportsliga resultat, men då hade man kanske kunnat säga det, att vi måste vinna gruppen annars kanske vi måste se oss om efter en annan, och var mer tydliga. Sedan tycker jag också att det är dåligt hur de gjorde hela grejen, att ingen av spelarna blev tillfrågade vad vi tyckte, säger Pahlmblad.

”Den bästa coachen Sverige haft”

Södertälje Kings Alexander Lindqvist är en av dem som är mest kritiska.

– Det kom från ingenstans. Jättekonstigt och tokigt. Jag tycker att det är fel. Vi hade den bästa coachen Sverige någonsin haft. Jag tror inte att det kommer komma en coach som lägger ner lika mycket tid som Vedran och argumentet att det inte är på grund av resultaten gör det bara ännu konstigare, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att de flesta är väldigt besvikna över hur förbundet hanterat situationen och att de inte har pratat med oss. Men de vet om det. De har sagt att de känner att de vill ha en ny röst och att vi står och stampar. Men det är väl så när man inte vet något om laget eller när man bara dyker upp när det är dags för courtside på Hovet. 

Ni har inte vunnit speciellt många matcher under Vedran, man kan inte förstå att förbundet vill ha förändring då? 

– På ett sätt kan man köpa det. Målet internt ha varit att gå till EM och vi är inte nöjda med att förlora, men jag tror att alla kan enas om att motståndet senast (Ukraina, Turkiet och Lettland) var ganska stark. 

Gaddefors: 

– Jag tycker Vedran väldigt bra coach som har gjort mycket för svensk basket. Det är svårt att säga om det är rätt beslut, men tidpunkten är fel. Förlusten mot Danmark var ganska dålig men det är svårt att säga när så många spelare saknats. Vi har aldrig spelat med våra bästa spelare så jag vet inte om man kan förstå (att det beror på sportsliga grunder).

Funderade på bojkott

Några av spelarna som Sportbladet varit i kontakt med funderade på att bojkotta landslaget efter beslutet, men efter att ha landat i beskedet har de kommit på andra tankar.

– Vi vill ju nästan säga att vi inte vill spela om inte ”Vedo” ska vara kvar. Men det kanske inte är det bästa sättet att gå till väga. Jag tror att alla kommer att fortsätta, men det kanske kommer att bli lite... stelt, säger Pahlmblad.

Lindqvist:

– Jag tror att alla vi kände så och alla vi vet vad Vedran har gjort för oss. Han hjälper oss med allt. Spontana första känslan var ”fan vi ska inte spela” eftersom de behandlat det så dåligt, men samtidigt måste vi kunna blicka framåt. Vi är ändå ett landslag. Vi som varit med som kommer fortsätta vara med och göra vårt bästa, säger Lindqvist.

”Några spelare tycker att det är skönt”

Svenska basketbollförbundet har svarat på spelarnas kritik på sin hemsida. Landslagschefen Fredrik Joulamo säger till Sportbladet att han var beredd på reaktioner, men att det även finns spelare som är positiva till beslutet.

– Vi är fullständigt medvetna om att det finns många spelare som har en djup och nära relation med Vedran. Han är en väldigt skicklig coach och bra person som har skapat en bra relation med spelarna och vi var medvetna om att det finns spelare som skulle uttrycka sin lojalitet, säger han. 

– Vi ville ge en ny förbundskapten en reell chans att sätta sin prägel på laget när vi går in i ett nytt projekt mot EM 2021. När vi identifierade att vi ville ha en annan typ av ledarskap i herrlandslaget blev det ganska tydligt och enkelt. 

Vad är det för ledarskap ni vill ha? 

– Har man varit förbundskapten i 4,5 år tror jag för det första att det leder oundvikligen till samma typ av ögon på samma typ av spelare. Det finns naturligtvis många som stått utanför det här och inte tyckt att man fått samma ögon på sig. Några spelare tycker att det är ett dåligt beslut, andra tycker "vad skönt, nu kanske jag får chansen". Att vi inte har gått vidare ur kvalet beror absolut inte bara på Vedran, men vi känner också att det är dags för någon annan att få försöka.

Båda de assisterande förbundskaptenerna, Adnan Chuk och Kevin Gaines, har valt att lämna landslaget efter att Bosnic fick sparken. Förbundet har nu inlett en process för att hitta en ny förbundskapten och hoppas ha det klart inom de närmsta veckorna. 

ARTIKELN HANDLAR OM