”2016 går vi förbi Mercedes”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ferraris satsar mot VM-titeln om ett år

Maurizio Arrivabene
Foto: AP
Maurizio Arrivabene

I Brasilien hade Ferrari tagit in på Mercedes.

Kan Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen utmana om VM-titeln 2016?

– Nästa år måste vi vara före dem, säger Ferraris stallchef Maurizio Arrivabene.

Ferrari tog ett stort kliv framåt inför årets F1-säsong och under året har man fortsatt att närma sig världsmästarna Mercedes som har dominerat de två senaste säsongerna. Sebastian Vettel har vunnit tre lopp i år och har varit den enda utmanaren till Lewis Hamilton och Nico Rosberg eftersom Red Bull har haft problem med motorerna, Williams inte har utvecklats och McLaren-Honda inte får konceptet att fungera.

I Brasiliens GP senast var det tydligt att Ferrari hade närmat sig Mercedes, i slutet av loppet var Sebastian Vettel 6,448 sekunder efter tvåan Lewis Hamilton och det i ett lopp utan några speciella omständigheter.

– De siffrorna ljuger inte, säger Maurizio Arrivabene

– Det var ingen säkerhetsbil ute på banan under loppet och vi var på samma varv som de.

Mercedes välkomnar

Även mästarteamets stallchef Toto Wolff är övertygad om att Ferrari kommer ännu närmare framöver.

– Jag räknar med att de är en riktigt tuff motståndare nästa år, säger han till motorporttotal.

- De har gjort ett par smarta schackdrag och hämtat in en del av vårt försprång. Ferrari kommer att vara en viktig och även en mycket välkommen motståndare.

Men Ferraris plan är inte bara att utmana Mercedes. Ferraris mål är att ta tillbaka VM-kronan. Teamet har inte vunnit någon titel sedan Kimi Räikkönen gjorde det 2007.

- Ärligt talat så vill vi inte bara ta in det avståndet utan vi vill vara före dem. Jag är ödmjuk när jag säker att vi redan har hämtat in avståndet. Nästa år måste vi vara före dem, säger Ferraris stallchef.

– När jag ser på den data vi har så är vi på samma våglängd. Det finns delar på bilen som vi måste arbeta på, men vi kunde inte göra så stora ändringar nu under säsongen. Med andra ord är vi väldigt spända inför nästa år.

Räikkönen positiv

Det är även hans förare. Både Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel ser med tillförsikt på freamtiden.

– Det finns inget område där vi inte har förbättrat oss mer än någon annan. Hela paketet har utvecklats till det bättre och vi kan ta ännu ett steg nästa år, säger Kimi Räikkönen till motorsporttotal och Sebastian Vettel är lika positiv:

- Vi har chansen att ändra och förbättra ett par saker till nästa år. Förhoppningsvis har vi en ännu bättre position då.

Publicerad: