NFL:s Beckham får USA att tappa hakan

SPORTBLADET

Beckham & Beckham: ”Måste föra arvet vidare”

1 av 2

Han heter Beckham, bär gärna den engelska landslagströjan och besöker tatuerare med jämna mellanrum.

– Fotboll var min första kärlek, säger NFL-stjärnan Odell Beckham Jr, 22.

Det kallas "The Catch" och vissa anser till och med att det är det bästa spelet i NFL:s historia. Bilden av Odell Beckham Jr som böjer sig bakåt i en båge och fångar bollen med en hand har hamnat på väggarna i många pojkrum i USA. Medierna i USA frossade också i den makalösa sportsliga prestationen och använde rubriker som "Bending it like Beckham" och "OMG".

Det har inte ens gått ett år sedan den där omöjliga lyran mot Dallas Cowboys, men NY Giants wide reciever Odell Beckham Jr har redan hunnit tröttna på att svara på frågor om den. Det går inte en dag eller en intervju utan att han måste förklara hur han kände, hur han gjorde och vilka reaktioner han fått.

- Jag vill inte bli känd bara för "The Catch". En tränare sa till mig: "när du lämnar den här sporten är det bara två saker du ska ha med dig: minnen och hårdvara". Allt jag har är minnen, nu behöver jag bara lite hårdvara, säger Odell Beckham Jr och syftar på en mästerskapsring i ädlaste metaller.

Udda träning

Hemligheten bakom kan vara en något udda träning som Beckham Jr, använt sig av. I dokumentären "Catching Odell" får man följa några av hans sessioner med boxning, yoga och baseball bland annat. Det är en enorm bredd av olika idrotter som han lagt in i sin träning.

Sedan berättar han om sena kvällar med skolkamraten Jarvis Landry, nu i Miami Dolphins:

- Vi testade att fånga bollen med en hand. Till slut betalade det sig. Vi kunde smyga in på träningsanläggningen på universitetet, tända upp alla lampor och träna en och en halv timme. Vi försökte fånga bollen på de galnaste sätt vi kunde komma på, säger Beckham Jr.

Underhållande

En uppvärmning med Odell Beckham Jr., kan vara minst lika underhållande som själva matchen. Ofta läggs klipp upp på sociala medier när han fångar bollen på alla möjliga underliga och fantastiska sätt – långt innan matchen har börjat.

Odell Beckham Jr. föddes bokstavligen in i idrottslivet. Hans mamma Heather var en framstående friidrottare som i samband med OS-uttagningarna till Barcelona 1992 upptäckte att hon var gravid.

Pappan, Odell Sr., spelade football i Louisianas collegelag.

För två unga föräldrar som gick i skolan och drömde om framgångar inom idrotten tog livet annan vändning. Snart skulle sonen Odell Jr. bli deras allt.

– Jag hade honom med mig på föreläsningar i skolan. Lärarna märkte inget. Han var så tyst, säger mamma Heather van Norman.

"Sociala livet var allt"

För pappa blev det sociala livet allt viktigare. Hans idrottskarriär förtvinade bland fester på campus.

– Han gjorde misstag i college som hindrade honom från att nå dit där jag är i dag, säger Odell Beckham Jr.

Pappan fyller i:

– Mitt sociala liv var allt för mig. Så mitt råd till honom var "jag missade inte en fest, du ska inte missa en träning".

Odell Beckham Jr. hade förmodligen kunnat bli en stjärna i vilken sport som helst. 

Simning, basket och wiffle ball (en variant på baseball) är bara några av de idrotter som han var talangfull i redan som ung. Hans gudfader är basketlegendaren Shaquille O'Neal. Men trots det var han kanske mest framstående på fotboll.

Beckham var barndomsidol

På sin femårsdag, november 1997, gjorde han fem mål i en knattematch. Samtidigt på andra sidan Atlanten hade David Beckham tagit över nummer sju i Manchester United och tagit en given plats i engelska landslaget. Den engelske fotbollsspelaren var redan då en förebild för Odell.

– Det är en av mina barndomsidoler så långt tillbaka som jag kan minnas. En kille jag såg spela sedan jag var fyra eller fem, berättade Odell Jr när de två möttes för första gången i april i år.

Det finns, såklart, inget blodsband mellan de två.

– Det var ett ganska surrealistiskt tillfälle för mig att träffa en kille som jag hela tiden skojat om att jag varit släkt med, säger Odell.

Båda Beckhams la upp bilder i sociala medier, uppenbart belåtna med mötet.

– Han sa till mig "Du måste föra arvet vidare", säger Odell Beckham Jr. skämtsamt. David sa att han har sett mig spela under säsongen, lite här och där – från London eller LA, var han nu är.

NFL-stjärnan satsade ganska länge på fotbollen. Brytpunkten kom något oväntat.

– Jag spelade fotboll tills jag blev 13 eller 14 då amerikanska landslaget ville att jag skulle testspela för dem. Det blev ett så stort beslut för en ung kille. Man skulle behövt lämna sin familj. Men jag spelade alltid i högre ligor. Jag var 11 och mötte 14-åringar, säger Odell Beckham Jr.

Mål från halva planen

Beckham Jr slutade med fotbollen i high school för att satsa på den amerikanska fotbollen och mot NFL. Men han har många gånger funderat vad som hade hänt om han hade accepterat ett provspel med amerikanska landslaget i fotboll.

– Hela tiden. Fotboll var min första kärlek, så när jag tänker tillbaka på det så undrar jag vad som hade kunnat hända, säger han. 

I augusti 1996 var Odell Beckham Jr inte ens fyra år fyllda. David Beckham fick bollen vid mittlinjen i matchen mot Wimbledon och drog i väg en lyra från mittlinjen. Bollen seglade in över målvakten Neil Sullivan och gjorde Beckham till en superstjärna. Målet vevades om och om igen. Frågorna om målet verkade aldrig vilja ta slut.

– Målet förändrade mitt liv. Det är mitt favoritmål från karriären. Alla pratar om det och alla har pratat om den historiska betydelsen för mig. Det var viktigt för min karriär.

Idag är Odell Beckham Jr. den hetaste nya stjärnan i NFL. Han har spelat 17 matcher och har fler mottagningar (122) och yards (1733) än någon annan spelare i NFL-historien lyckats med efter 17 matcher. Han har flest touchdowns (14 stycken) i ligan sedan sin debut, vecka 5 2014.

 Ändå pratar de allra flesta om det där spelet mot Dallas Cowboys den 23 november 2014.

– "The Catch" ändrade mitt liv för all framtid, men jag tycker inte att det definierar mig. Det är bara en glimt av vad som hände. Mitt mål är Superbowl.

Källor: Catching Odell, Espn, True Jersey, NFL.com, The Big Lead, The Mirror.

Beckham vs Beckham

Ålder: 40 vs 22

Längd: 183 vs 183 cm

Vikt:  74 kg vs 91 kg

Född: London, England vs Louisiana, USA

Sport: Fotboll vs Amerikansk fotboll

Position: Mittfältare vs Wide Reciever

Nummer: 7 vs 13

Mål/TDs: 114 vs 15

Största merit: CL-segrare 1999 vs Årets rookie 2014

FB: 53 miljoner vs 625 000

Instagram: 12,5 miljoner vs 2,1 miljoner.

Förmögenhet: 350 milj dollar vs 8 miljoner dollar

Inkomst: 50 milj dollar vs 1,9 milj dollar

Källor: Facebook, Instagram, davidbeckham.comodellbeckhamjr13.comcelebritynetworth.com

ARTIKELN HANDLAR OM