Ferraris stora skräll

SPORTBLADET

Sebastian Vettel tog sin första seger för Ferrari i Malaysias GP

1 av 4

Sebastian Vettel är tillbaka.

Det är Ferrari också.

Tillsammans vann de Malaysias GP

Sebastian Vettel överraskade redan i kvalet och tog andra startposition i Malaysias GP. Det följde han upp med en otroligt kontrollerad körning och sin första seger tillsammans med  Ferrari.

– Detta är en väldigt speciell dag. Ett stort tack till hela teamet, säger Sebastian Vettel som har tårar i ögonen när han står på prispallen.

– Jag hoppas att jag kan vinna VM men den här bilen, det är vårt mål. Det var därför jag skrev på för Ferrari.

Första segern sedan 2013

Det var Ferraris första seger sedan Barcelonas GP i maj 2013. Han vann bland annat tack vare att han stannade ute på banan efter det att säkerhetsbilen kom ut för att flocka undan Marcus Ericssons bil, samtidigt som Mercedes båda förare gick in i depå. Vettel lyckades hantera däcken väl, vilket var viktigt för att kunna vinna loppet.

– Det var ett tag sedan jag var här, högst upp på prispallen, säger Vettel som tog sin fjärde seger i Malaysia.

– Detta var första segern för Ferrari, jag saknar ord. Det har varit en stor förändring för mig under vintern och att få stå här efter bara två lopp är helt otroligt.  Vi slog dem på lika villkor, vi har en bra bil. Detta är fantastiskt.

Vettel har inte vunnit ett lopp sedan i Brasilien 2013, i fjol hade han däremot en tung säsong och fick även styrk av sin teamkollega i Red Bull.

– Jag saknar ord, förra året var inget bra år för mig. Vi hade en bra bil. Den här bilen verkar passa mig väldigt bra. När  grinden öppnade till Maranello var det som en dröm som gick i uppfyllelse. Jag minns när jag var  där som barn och stod och kikade över  staketet för att se Michael Schuamcher.

Schumacher är också den senaste tyska föraren som vunnit tillsammans med Ferarri. Det var Kinas GP 2006.

Hamilton i topp

Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton, Mercedes, slutade tvåa och Nico Rosberg, även han Mercedes slutade trea.

– Jag gjorde allt jag kunde, men vi visste att de hade tagit ett steg framåt, men de var för snabba för oss i dag, säger Lewis Hamilton när han står på prispallen.

Kimi Räikkönen, i den andra Ferrarin, slutade fyra. Han drabbades av en punktering i början av loppet och den ställde till det för finländaren.

Marcus Ericsson bröt loppet sedan han gjort ett misstag redan på det fjärde varvet. Hamilton, som vann premiären, leder fortfarande VM. Nästa deltävling avgörs i Kina om två veckor.

Gillar du motorsport? Vill  du ha fler snabba nyheter och tips om artiklar? Följ Sporbladet Motor på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM