Oro i skidleden kring nyckelpersonen

Foto: Pontus Orre
Lorentz Söderhielms
SPORTBLADET

Succésliparen Lorentz Söderhielms kontrakt går ut efter OS och enligt Sportbladets uppgifter finns det en oro inom skidleden för att hans unika kunskaper ska förloras.

Andra nationer har hört av sig till svensken, men SOK öppnar nu för en fortsättning.

– Jag har ett jäkla försprång på många när det gäller att slipa skidor, säger Lorentz Söderhielm.

Tidigare i karriären slipade han skidor åt Marit Björgen och Petter Northug. Med sedan OS i Vancouver 2010 har Lorentz Söderhielm varit en viktig pusselbit för de svenska framgångarna.

För längdskidor har det inneburit ett medaljregn.

– Hade vi inte varit så bra på slip och haft ett sådant bra vallateam hade vi inte haft de medaljerna, säger Lorentz Söderhielm.

I projektet kring valla och glid finns vallarna Mats Eklund, längd, och Johan Wåhlström, skidskytte, som jobbar halvtid åt sina respektive förbund och halvtid i SOK-projektet. Lorentz Söderhielm däremot är direkt anställd av Sveriges olympiska kommitté.

Men nu går kontraktet ut och framtiden är oviss.

– Jag vet ingenting ännu. De har så fullt upp. Jag har min lön till april ut. Jag vet nog att det finns ett intresse, men ingen har hört av sig till mig. De har nog fullt upp. Kanske beror det på hur det går i OS? säger han.

”Vill att Sverige ska slå Norge”

Enligt Sportbladets uppgifter finns det en oro i skidleden kring framtiden och hur Söderhielms unika kunskaper ska bevaras.

Längdlandslaget har ett VM i Seefeld nästa år, skidskyttelandslaget genomför VM på hemmaplan.

Andra nationer har hört av sig till Lorentz Söderhielm.

– Så är det ju, men jag skulle också kunna jobba med privata kunder. Det är mycket vanligt folk som vill ha hjälp med egna skidor. Det är en jäkla skillnad på pengarna där, säger han.

Om du får chansen att fortsätta för Sverige då?

– Det är så kul, därför skulle jag vilja vara kvar. Man är ju svensk och vill att Sverige ska slå Norge...

Enligt SOK:s verksamhetschef  Peter Reinebo finns det planer på ett nytt projekt kring materialet. Det handlar inte alls om någon nedmontering, snarare en möjlighet att öka satsningen omfattande om Sverige vinner OS-ansökan 2026.

– Det är nödvändigt och viktigt att vi fortsätter i någon form. Det är ett pussel som ska läggas direkt efter OS, säger han på telefon från Sydkorea.

Förstår du oron som finns?

– Absolut, så är det och den oron finns kring flera specialister de har. Man vill ha kunskapen kvar i landet. Vi har haft ett resonemang med skidskytte och längd för att hitta en lösning. Det hade vi nyligen, säger Peter Reinebo.

Vill SOK ha Lorentz Söderhielm kvar?

– Lorentz har en plats i den satsningen om han vill. Han är ingen dussinperson. Han har energi och viss personlighet. Han skulle säkert kunna hålla på till 2026.

Han har inte många år kvar till pension, men kan hålla ändå över 2026?

– Jag tror att han hade tyckt det vore roligt att köra på mot ett OS i Sverige...

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM