Super Bowl 2018: Allt inför Eagles mot Patriots

avMagnus Herbertsson, Sportbladet.se

Super Bowl 2018 spelas mellan New England Patriots och Philadelphia Eagles den 4 februari i Minneapolis.
Här är vad du behöver veta inför matchen.

Super Bowl – datum och tid

4 februari 2018 spelas Super Bowl 52. Matchen kommer att starta 00.30 svensk tid.

Super Bowl på TV

TV3 visar matchen i Sverige eftersom MTG har rättigheterna. Sändningen börjar klockan 23:30 och pågår till 04:30. Svenska kommentatorer är Hamish Mabon och Stefan Björkman. I studion finns Magnus Dalborn, Carl-Johan Björk och Oscar Strauss.

Matchen går också att se på Viaplay. I USA är det NBC som har rättigheterna till matchen.

Arenan

Matchen spelas på US Bank Stadium i Minneapolis – hemmaarena för Minnesota Vikings. Kapaciteten är 67 000 åskådare.

Lagen

New England Patriots kommer till Super Bowl som regerande mästare och favorit till titeln. Lagets quarterback Tom Brady, 40, är på jakt efter sin sjätte ring vilket skulle vara flest i historien som spelare.

Coachen Bill Belichick kan ta sin åttonde ring, det skulle vara flest av alla någonsin.

Philadelphia Eagles har aldrig vunnit Super Bowl, men har tre NFL-titlar innan 1966. Laget har dominerat under säsongen, men när quarterbacken Carson Wentz skadades i slutet av grundserien tappade Eagles lite i styrka. Ersättaren Nick Foles har lite överraskande lyckats bra att fylla luckan för Wentz. Vann imponerande mot Minnesota Vikings i conference-finalen.

Priser och trofé

Super Bowl-bucklan heter Vince Lombardi Trophy. Spelare och ledare i organisationen erhåller också en Super Bowl-ring om man vinner.

Halvtidsshow

Justin Timberlake kommer att underhålla i pausen. Det gjorde han även tillsammans med Janet Jackson 2004, då med ett kontroversiellt slut. Ett av Jacksons bröst blottades då och det kom senare att kallas ”Nipplegate”. Räkna också med en hel del övriga artister kommer att gästa Timberlake under showen 4 februari.

Reklam

30 sekunder reklamtid under Super Bowl kostar 5 miljoner dollar. Det finns mängder av kända reklamfilmer som först sändes under Super Bowl och det är en stor del av underhållningen för alla som tittar. Här hittar du en uppdaterad lista av årets reklamer i Super Bowl.

Kommande Super Bowl

2019: Atlanta, Mercedes-Benz Stadium, 3 februari

2020: Miami, Hard Rock Stadium, 2 februari

2021: Tampa, Raymond James Stadium, 7 februari

2022: Los Angeles, Los Angeles Stadium at Hollywood Park, 6 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM