Domen mot ryssarna: De är dumma som bröd

Sergej Ustiugov halkade efter fältet och ser ut att ha tappat chansen att vinna Tour de ski – efter att hans landsmän dragit upp farten.

Vad får ryssarna för betyg på den taktiken?

– De är dumma som bröd, tycker Hans Christer Holund till Dagbladet.

På den näst sista etappen ser herrarnas Tour de ski ut att ha avgjorts. Kampen om totalsegern verkade främst stå mellan Johannes Hösflot Kläbo och Sergej Ustiugov, men på 15 kilometer klassiskt gick ryssen i mål 42 sekunder efter norrmannen.

Detta trots att Ustiugov ledde en tredjedel in i loppet.

Vad som knäckte ryssen var en tempohöjning med en mil körd. Och de som drog upp farten var Ustiugovs landsmän Alexander Bolsjunov, Andrej Sobakarev och Andrej Larkov.

Tränaren: Det är normalt

– De är dumma som bröd där. Vi får höra på sista varvet att Ustiugov tappar och då bara kommer det fyra ryssar upp i täten och BOOOM! Jag log inombords, även om jag var sliten, säger Hans Christer Holund som slutade sjua till Dagbladet.

Avståndet mellan etappsegraren Kläbo och tourtvåan Ustiugov är en minut och 20 sekunder inför söndagens avgörande upp för Alpe Cermis.

Men vad säger Rysslands tränare Marcus Cramer om lagkörningen som förstörde Ustiugovs dag?

– Det är normalt. Vi har en annan åkare, Bolsjunov, som också kan kämpa om totalsegern. Han ville ta chansen, säger Cramer till Dagbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.