Ridsport

Raseri mot SVT efter bildvalet

”Cementerar bilden av ridsport som ett miljonärsnöje”

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Bildsättningen till ett inslag i Aktuellt den 3 januari har väckt starka reaktioner i Ridsportsverige.

Nu svarar SVT:s redaktör på kritiken att kanalen ”cementerade bilden av hästsporten som ett miljonärsnöje”.

– Det fanns ingen baktanke med bildvalet eftersom vi inte jobbar så, säger Lars Eisjö.

Aktuellts val att den 3 januari bildsätta en debatt om barnbidragets fördelning med ridande barn fick bloggaren Ulrika Fåhraeus att skriva ett starkt kritiskt inlägg där hon menar att Aktuellt ”cementerade bilden av hästsporten som ett miljonärsnöje”.

”Det var debatt på nyheterna om barnbidraget. Ska barnbidrag verkligen ges till alla, behöver miljonärer barnbidrag? På stora skärmar i bakgrunden var det hästar som hoppade med barn på ryggen. Hela debatten igenom. Budskapet var övertydligt: folk som rider är stenrika”, skriver Fåhraeus i bloggen Ponnymamman och avslutar:

”De där bilderna på bakgrundskärmen var ett slag i ansiktet på flickan på ridskolan som jobbar extra i stallet. De var ett hån mot den ensamstående mamman som offrar allt för att hennes dotter ska få rida på ridskolan en dag i veckan. De människorna finns, SVT, och de är många. En del av dem har inte ens en egen ridhjälm. Det är verkligen dags att ni nyanserar er bild av ridningen och inte bara visar toppen av isberget.”

”Var inte vår mening”

Inlägget fick snabbt stor spridning och var under helgen ett av de mest delade i Sverige. Nu svarar Aktuellts redaktör Lars Eisjö på kritiken.

– Det var verkligen inte vår mening. Det fanns ingen baktanke med bildvalet eftersom vi inte jobbar så. Det var en bild på ett barn och det hade kunnat vara ett rikt barn eller ett fattigt barn. Det var bara ett exempel på ett barn och det fanns också andra bilder med i det paketet, säger Eisjö.

Var det en slump att det var ett barn som red?

– Ja, det skulle ha kunnat vara ett barn som spelar fotboll, tennis eller sitter vid datorn. Det var inget viktigt och hade det varit det hade vi sagt det.

Kan du förstå reaktionen?

– Jag tycker det är tråkigt att den här bilden fått den reaktionen och jag måste självklart förstå att hon fått den. Det måste jag göra. Men jag vill förklara att vi inte jobbar så. Det fanns ingen sådan avsikt. Det var bara ett exempel på vilket barn som helst.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

SVT-profilens utspel under Paralympics: ”Krig är bra”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ridsport

SVT, Sveriges Television