Armand Duplantis

Nytt juniorvärldsrekord av Duplantis

avSimon Sjöstrand, TT

Han höll på att stoppas från att tävla.

Sedan förbättrade Armand Duplantis sitt eget juniorvärldsrekord och svenska seniorrekord utomhus – efter 5,92 i Texas.

– Jag hade kunnat ta 6,02 också, säger 18-åringen till Track and Field News enligt DN.

Armand Duplantis, 18, slog igenom med dunder och brak i fjol.

Supertalangen tog bland annat guld på junior-EM och satte nytt juniorvärldsrekord (5,90) på tävlingen Texas Relays.

I helgen slog han till igen.

På samma tävling förbättrade stavhopparen sitt eget juniorvärldsrekord och svenska seniorrekord utomhus när han hoppade 5,92.

”Var lite för trött”

Duplantis tog både 5,47 och 5,72 i första försöket innan han valde att direkt höja ribban med ytterligare 20 centimeter. Efter två missar tog han sig över den nya rekordhöjden på tredje försöket.

– Alla mina försök på 5,92 var bra. Hade jag tagit 5,92 i första hoppet hade jag kanske tagit 6,02 också. Jag var bara lite för trött, säger 18-åringen till Track and Field News enligt Dagens Nyheter.

– Vinden var ganska stark, men kom från samma håll hela tiden. Jag tyckte jag behärskade den bra och vi hade nog en fördel av den i dag, fortsätter han.

Men uppladdningen kantades av problem.

”Mondo” tävlar för sin skola, Lafayette High, och enligt det amerikanska regelverket får inte High School-elever delta i elittävlingar utomhus. 18-åringen fick en varning efter förra årets Texas Relays, men tilläts att tävla i internationella tävlingar för Sverige.

”Hade inte gått utan er”

I år förbjöds han dock från att delta, men efter många om och men och tack vare hjälp utifrån – bland annat via kampanjer på sociala medier och affischering – fick han klartecken att tävla.

Tack till alla som har kämpat för att jag ska få tävla i Texas Relays. Det skulle aldrig hänt utan er hjälp”, skrev Duplantis på twitter.

Han menar att turbulensen inför tävlingen inte påverkade honom i hoppningen.

– Nej, jag försökte att inte tänka på det utan fokusera på att jag skulle hoppa i stället. Men jag hade nog inte kommit hit om jag riskerat förlora möjligheten att tävla för min skola.

Trots världsklasshoppning blev Duplantis dock bara trea i tävlingen. Både fransmannen Renaud Lavillenie och amerikanen Shawn Barber tog 5,92 i första försöket.

Foto: Jessica Gow/TT
Armand Duplantis. Arkivbild.
ARTIKELN HANDLAR OM