Elitfotbollsspelaren döms till villkorlig dom för misshandel

avSebastian Chaaban

SPORTBLADET

Fotbollsstjärnan Alexander Gerndt, 25, misstänktes för att ha misshandlat sin hustru flera gånger.

Själv nekar han till brott.

I dag dömdes han för misshandel samt ringa misshandel till villkorlig dom och 80 000 kronor i dagsböter.

Alexander Gerndt och hans hustru har varit tillsammans i flera år. Utåt var äktenskapet lyckligt.

Men landslagsspelaren blev i september i år åtalad för att vid fyra tillfällen ha misshandlat sin hustru.

I dag dömdes Alexander Gerndt av Helsingborgs tingsrätt för misshandel samt ringa misshandel av sin hustru.

Han döms till villkorlig dom och dagsböter på 80 000 kronor. Gerndt ska även betala skadestånd på 6 700 kronor till hustrun.

Två åtalspunkter angående misshandel ogillas av tingsrätten.

Tog strypgrepp

Fotbollsstjärnan döms för vid ett tillfälle för att endast på några meters avstånd, med full kraft sparkat en fotboll som träffade hustrun så hårt att hon blev helt blå på benet.

För det döms han till ringa misshandel.

Tingsrätten anser att Gerndt som fotbollsspelare måste ha förstått att skottet skulle förorsakat hustrun smärta.

Vid det andra tillfället ska Alexander Gerndt tagit ett kraftigt grepp runt hustruns hals som "orsakat smärta, andningssvårigheter och blåmärken på vänster sida av halsen." För det döms han för misshandel.

Tingsrätten anser att brottet är av sådan allvarlig art att fängelse skulle vara den normala påföljden. Men rätten menar att händelseförloppet där Gerndt tog tag om hustruns hals var kortvarigt och i upprört tillstånd. Därför anses misshandeln inte vara så allvarlig att det leder till fängelse.

"Jag kunde varit död"

– Jag kunde varit död mamma, jag kunde varit död, sa kvinnan efter händelsen, enligt hennes mamma som vittnade under rättegången.

Hustrun har bloggat om förhållandet med fotbollspelaren – och skrivit att allt varit en fasad – för att inte avslöja det som hon såg som ett misslyckande.

Nekar till brott

Åklagaren yrkade tidigare på att Gerndt skulle dömas till tre månaders fängelse. Bevisningen mot honom utgörs bland annat av fotografier och rättsintyg på hustruns skador.

Landslagsspelaren själv nekar till brott.

I dag har paret separerat och lever på olika orter. Alexander Gerndt bor för närvarande i Nederländerna där han är spelar för storklubben FC Utrecht efter att köpts loss från Helsingborgs IF. Alexander Gerndt debuterade i landslaget 2010.

Han är även högaktuell för svensk EM-truppen i sommar.

Ordföranden chefsrådmannen Stefan Reimer har dock en skiljaktig mening i skuldfrågan, och menar att Gerndt skulle frias även från fotbollskottet.