– Drömlag? Jag gillar New York

Jeffery Taylor, 22, är Sveriges nästa NBA-spelare – men först vill han vinna turneringen som hela USA snackar om

air taylor Jeffery Taylor (till höger) levererade 18 poäng och 11 returer när hans Vanderbilt nyligen slog storlaget Kentucky. Svensken har gjort en lysande säsong och tippas gå i första rundan i sommarens NBA-draft.
air taylor Jeffery Taylor (till höger) levererade 18 poäng och 11 returer när hans Vanderbilt nyligen slog storlaget Kentucky. Svensken har gjort en lysande säsong och tippas gå i första rundan i sommarens NBA-draft.

Han skippade sommarlovet och sköt 150 000 trepoängsskott i stället.

Nu är Jeffery Taylor ett av de hetaste basketlöftena i USA.

– Jag hade inte kunnat drömma om att göra en bättre säsong, säger 22-åringen från Norrköping.

Jeffery Taylor.
Jeffery Taylor.

Jeffery Taylor har alltid kunnat hoppa högst av alla på planen.

Dunkar som får publiken att vråla, blockar som får motståndarna att skämmas.

Men det fanns andra saker som inte funkade alls.

– Jag hade fått i mitt huvud att jag inte kunde skjuta. Det blev som en mental blockering, säger Taylor.

Han bestämde sig för att göra någonting åt det. I stället för ett långt sommarlov hemma i Sverige stannade han kvar i USA efter förra säsongen på Vanderbilt, universitetet där han pluggat och spelat basket i fyra år.

”Jag är ganska envis”

– Jag gick till hallen tre–fyra gånger om dagen och sköt mellan 500 och 800 trepoängare varje gång. Det gjorde jag varje dag hela sommaren.

Lite snabb överslagsmatte: det blir runt 150 000 skott totalt.

Snålt räknat.

Hundrafemtiotusen.

– Jag är en ganska envis person. Om någon säger att jag inte kan göra en grej vill jag motbevisa dem, säger Jeffery Taylor.

Och det gjorde han.

I år har killen som bara satte en enda trepoängare för två säsonger sedan prickat rätt med 61 av 142 skott bakom linjen.

NBA-scouterna dreglade redan över 22-åringens försvarsspel och extrema fysik.

När han nu skjuter över 43 procent på treorna är han ännu svårare att stoppa.

– Jag hade inte kunnat drömma om att göra en bättre säsong. Jag har förbättrat det jag behövde förbättra, säger Jeffery Taylor.

ESPN-experten Chad Ford skriver att du kan gå topp 15 i sommarens NBA-draft och kallar dig bland annat ”superatletisk”, ”lysande försvarsspelare” och ”explosiv hoppare”. Hur känns det att höra sådana omdömen?

– Det känns riktigt bra, det är väldigt belönande. Allt det hårda jobbet, alla träningstimmar man har lagt ner…det är skönt att få ett erkännande.

Har du något dröm- lag du skulle vilja hamna i?

– Ett drömlag… Jag har alltid tyckt om New York. Det är en galet cool stad, det finns alltid något att göra där. Madison Square Garden är en legendarisk arena.

Telefonsamtalet till Nashville avbryts flera gånger av att Jeffery Taylor säger ”thank you, thank you”.

Det är personer på skolan som får syn på stjärnan och vill gratulera honom till Vanderbilts framgångar.

– Nashville har blivit ett andra hem för mig under de här fyra åren. Folk är jättetrevliga och hela staden står bakom skolan. Vi har ett enormt stöd, säger Taylor.

”Allt stannar upp”

Nu väntar hans sista insats för laget. March Madness, collegebasketens slutspel lockar tiotals miljoner tv-tittare i USA varje år.

Intresset och inramningen runt matcherna kan bäst beskrivas som hysteri.

– Turneringen är det enda folk pratar om i en hel månad. I första omgången är det matcher torsdag till söndag. De fyra dagarna är det som att allt stannar upp, det är bara basket överallt.

Vanderbilt fick bästa tänkbara uppladdning när de besegrade Kentucky, det högst rankade laget i hela USA.

62 års väntan

”Vandy” säkrade sin första titel i SEC-konferensen på 62 år – mot ett lag som hade 24 raka segrar den här säsongen.

– I söndags när vi kom tillbaka till campus väntade tusen personer på bussen för att gratulera oss. Då insåg jag verkligen hur stort det var. Jag menar; 62 år är en väldigt, väldigt lång tid, säger Jeffery Taylor.

Vad betyder det inför slutspelet?

– Vi känner oss väldigt starka nu. Det var bra tajming med den segern. Det bygger upp vårt självförtroende och det känns att vi är på g nu.

Hur långt kan ni gå?

– Vi kan gå hela vägen. Om vi kan slå ett såpass bra lag som Kentucky, som kan ha 18 000 fans med sig även på neutral plan, då kan vi slå vem som helst.

DET HÄR ÄR JEFFERY

Namn: Jeffery Matthew Taylor. Kallas i basketkretsar ofta bara Jeff.

Ålder: Fyller 23 år den 23 maj i år.

Längd/vikt: 200 centimeter/102 kilo.

Position: Guard/forward.

Spelar för: Vanderbilt i den amerikanska collegeligan NCAA. Har tidigare spelat på Hobbs High School i New Mexico och i Norrköpingsklubben NUBF.

Familj: Pappa Jeff (själv gammal NBA-spelare som sedan flyttade till Sverige och vann SM-guld med Norrköping) och mamma Pia, bröderna Marques och Vincent, systrarna Michaela, Melanie och Vanessa.

Aktuell: Nyckelspelare för Vanderbilt i det nationella slutspelet, även känt som ”March Madness”. I sommar väntas han bli andra svensken i NBA efter Jonas Jerebko.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.