Robert Rosengren utslagen i kvartsfinal

SPORTBLADET

Sågar OS-upplägget: ”Några sopkvastar får gå genväg genom turneringen”

LONDON. Robert Rosengren skrällde och slog ut den dubbla världsmästaren.

Men svensken föll i kvartsfinalen mot ytterligare en toppbrottare – och direkt efter uttåget sågar Rosengren OS-upplägget.

– Ettan, tvåan, trean och fyran från VM är på min sida, och sen ska några sopkvastar få gå genväg gå genom turneringen, säger han.

Starten kunde inte ha blivit bättre för Robert Rosengren. 74-kilosbrottaren slog ut den turkiske favoriten Selcuk Cebi (VM-guld i grekisk romersk stil 2009 och 2010 samt silver 2011) i första matchen men redan i nästa omgång tog det stopp.

26-åringen förlorade en tät match mot en annan meriterad brottare, Alexander Kazakevic från Litauten.

Direkt efter mötte Malmöbrottaren pressen.

– Hur är läget är? På en skala mellan tio och tio är det tio dåligt, det är inte alls bra, säger han.

– Jag var nära i sista rundan, men jag var trött också. Och nära räcker inte. Men hade jag tagit den här hade jag varit tvåhundra gånger starkare i semi.

Kritisk till upplägget

Rosengren var förstås nöjd med att slå ut en förhandsfavoriterna direkt, men var samtidigt kritiskt till upplägget. Hade han vunnit kvartsfinalen hade han fått möta den regerande världsmästaren Roman Vlasov från Ryssland, och även i övrigt var motståndet på hans halva tuffast möjliga.

– Vilken lottning alltså, jag förstår inte. Ettan, tvåan, trean och fyra i senaste VM är på min sida.

För Rosengren är det självklart att man borde införa ett seedningssystem inom brottningen.

– Klart man ska ha det, så är det i alla andra sporter. De fyra bästa ska mötas i de första matcherna och sen ska ett gäng sopkvastar gå en genväg genom turneringen. Det är fel, reglerna är fel.

Medaljchansen borta

Skåningen tror heller inte att systemet kommer att ändras, oavsett hur mycket han och hans medtävlare skulle protestera.

– Det hjälper inte. Folk med pengar styr, det är inte vi. Vi brottare har inga pengar.

– I brottning är det många som missar vikten, när man kommer till invägningen så har lottningen redan skett och då får man problem. Men man kunde ha seedat efter man sett lottningen, det kunde arrangörerna eller högt uppsatt folk från olika länder göra.

Strax efter Rosengrens uttåg vann Roman Vlasov semifinalen mot Alexander Kazakevic, vilket betyder att svensken inte får återkvala. Chansen till medalj är alltså borta.

– Klart man är besviken, säger Rosengren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS