Klüfts sista SM

SPORTBLADET

I helgen är det SM i friidrott – som så många gånger förut. Men för sista gången för Carolina Klüft.

– Jag måste hitta något annat, en stor del av mig själv ska läggas åt sidan, säger hon när karriären avrundas.

När SM avslutas på söndag är det bara Finnkampen kvar. Sedan är sagan, filmen, den svindlande karriären över för Klüft. OS-guld, VM-guld, Europarekord – men än är det svårt att glädjas. Svårt att luta sig tillbaka.

– Det är lockande att hoppa in i nåt nytt för att få känna sig meningsfull, men jag ska tvinga mig att ta det lugnt, verkligen tänka efter och få landa, säger hon.

Satsningen mot OS i London, i längdhopp, var fullständig. Hon bytte träningsgrupp, slipade på detaljer, gav allt. Men det sista testet blev avbrutet – tävlingen i slutet av juli i Finland blev ett besked om att kroppen inte höll.

– Besvikelsen har suttit i, det har varit ganska tomt, säger hon.

"Tävla för att det är kul"

Hon är anmäld i 100 m, 200 m och 400 m häck. Det sistnämnda har vi aldrig sett henne i. En ny gren för den före detta mångkamparen.

– Jag vill göra SM och Finnkampen för att komma "back to basic". Komma ihåg varför jag en gång började med friidrott. Bara tävla för att det är kul, säger hon och tittar ner i golvet.

Det finns mer i luften när Klüft talar, än glädjen att tävla på SM.

– Det är så mycket konstiga känslor nu, svårt att förhålla sig till den här situationen att det är slut.

Blir inte tränare

Vad som händer efter karriären är inte säkert. Hon ska försöka ta det lugnt, skriva ner sina tankar och minnen. En sak som hon inte ska göra står klart.

– Jag är inte ett dugg intresserad av hur man lägger upp träning. Jag kommer aldrig bli tränare, jag tycker inte det är särskilt kul.

Längdhopp i de sista tävlingarna är inte aktuellt eftersom hon inte vill avsluta karriären skadad. Det är för hög belastning. I stället alltså något så ovanligt som en lite oslipad Klüft i häcklöpning.

– Jag springer nog ganska hyfsat i 250 meter sedan kommer jag nog börja stappla en hel del.

Nästa år blir det inte ens något stapplande. Fastän hon velat annorlunda.

– Nu sade kroppen ifrån jag kunde inte pressa den längre, jag var tvungen att ge upp.

Ord ingen trodde kunde komma från Carolina Klüfts läppar.

En del namn faller bort till SM i friidrott i helgen.

Emma Green-Tregaro avbröt inför DN-galan med skadekänning och kommer inte heller ställa upp i höjdhoppet i SM.

En som genomförde DN-galan var Abeba Aregawi och hon fortsätter att prioritera Diamond League – vilket gör att hon kommer saknas på startlinjen på Stockholms stadion.

För dem som hoppats på Stefan Holm-comeback, eftersom han var anmäld till svenska mästerskapen, blir det också besvikelse.

"Blir inget SM eller något annat i höjdhoppsväg, hoppformen och hoppkänslan är helt enkelt för dålig just nu", skriver han på sitt twitterkonto.

Ola Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott