Alfelt: Han ger Dif den trygghet de behöver

Foto: Foto: Djurgårdens IF
SPORTBLADET

MALMÖ. Andreas Isaksson tillbaka i Djurgården.

Visst är det en bomb som sportchefen Bosse Andersson låter brisera i transferfönstret.

Med Isaksson får Djurgården den trygghet laget behöver för att ta sig ur sitt utsatta läge i allsvenskans botten.

Målvakter avgör sällan matcher och serier med fantastiska räddningar. Tänk exempelvis på Isakssons fantastiska match mot Belgien i EM i år som trots världsklassräddningarna slutade med en 0–1-förlust. Isaksson borde fått bli matchhjälte men det satte Zengins rumpa stopp för och i stället blev det Isakssons sista landskamp.

Andreas Isaksson kommer inte hem till Djurgården som den otrolige reaktionsmålvakt han var när han slog igenom i Trelleborgs FF som ersättare för Daniel Andersson. Han kommer tillbaka som något mycket bättre. En fullfjädrad världsmålvakt med massor av rutin från stora matcher.

Det är den rutinen Djurgården behöver. Ett försvar utan självförtroende stärks automatiskt av att veta att bakom dem står en kille som vet exakt vad han ska göra i varenda situation som kan uppstå. Det skänker utespelarna välbehövliga marginaler.

Antar att det är just grundtryggheten plus symbolvärdet i förstärkningen som fått Djurgården att agera. Isakssons situation i turkiska Kasimpasa har inte varit optimal för honom även om pengarna säkert var bra. Andreas behöver efter sin långa utlandskarriär förmodligen inte samla in mer till pensioneringen och flytten hem till Sverige kan dessutom skjuta pensionen långt bort i framtiden.

Kanonvärvning

Isaksson har skrivit på för 2,5 år men kan lätt hålla på i sex år till om han känner för det, 34 år är ingen ålder för en klassmålvakt. Och vem vet hur han kommer att ställa sig till landslagsspel nästa år? Lusten kan ju komma tillbaka med ett behagligare fotbollsliv på hemmaplan.

– Det är som en saga, säger Bosse Andersson.

Nåja, det är kanske att ta i men visst är det en kanonvärvning Djurgården lägger till raden av förstärkningsköp denna sommar. Nye tränaren Mark Dempsey har en trupp med kvaliteter som bör vara tillräckliga för att Djurgården inte ska behöva riskera nedflyttning.