”Jag står upp för vad som är rätt”

avAndreas Käck

Så blev reserven Colin Kaepernick NFL:s mest polariserande spelare

1 av 2

Han satte sig på bänken – och engagerade hela USA.

När NFL-säsongen startar riktas fokus mot en enda spelare.

– Jag står upp för vad som är rätt, säger Colin Kaepernick.

En ny NFL-säsong brakar i gång och egentligen borde vi prata om varför sportens störste stjärna är avstängd de fyra första matcherna, om varför ett av ligans lag flyttats 290 mil till en helt ny stad, om Indianapolis Colts quarterback Andrew Lucks nya monsterdeal eller om New York Giants wide receiver Odell Beckham Jr:s förmåga att trollbinda alla som följer sporten, oavsett eventuell klubbtillhörighet.

Men det gör vi inte.

Vi pratar om Colin Kaepernick.

Och vi är inte ensamma.

Stjärnorna tycker till

För det är inte bara andra idrottare som Steph Curry, Kareem Abdul-Jabbar och Megan Rapinoe som uttalat sig om honom. Även polisväsendet, Donald Trump och Barack Obama har vädrat sina åsikter om en aktion som nu engagerar i stort sett hela USA och halva världen.

Så vad har egentligen hänt?

Vad är det San Francisco 49ers backup-quarterback har gjort?

Fredagen den 26 augusti väljer Colin Kaepernick att demonstrativt sitta ner när nationalsången ”The Star-Spangled Banner” spelas inför träningsmatchen mot Green Bay Packers.

Det är inte första gången han gör så, men det är första gången det uppmärksammas stort i tv-sändning och efteråt följer en hatstorm mot 28-åringen.

”Varför står han inte upp i stolthet och sjunger med i hymnen som alla andra?”, undrar tusentals på sociala medier. Efteråt förklarar Kaepernick sitt agerande; det här är en protest mot den senaste tidens polisvåld och dödsskjutningar mot mörkhyade i landet.

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en flagga i ett land som förtrycker svarta människor. För mig är det här större än amerikansk fotboll och det vore själviskt av mig att blunda för det. Jag måste stå upp för människor som är förtryckta. Om de tar fotbollen ifrån mig så vet jag i alla fall att jag stod upp för vad som är rätt, säger han.

Vissa köper förklaringen.

Andra … not so much.

När Kaepernick fortsätter sina protester genom att bland annat träna i strumpor med motiv som föreställer grisar utklädda till poliser, så svarar polisen i San Francisco genom att hota med att bojkotta 49ers matcher, och presidentkandidaten Donald Trump tar fram den stora motorsågen.

– Det här är inte bra. Han (Kaepernick) borde hitta ett land som funkar bättre för honom, säger Trump.

”Viktigt ämne”

President Barack Obama, däremot, är av en annan åsikt.

Han väljer att stötta Kaepernick.

– Han utövar sina grundläggande rättigheter. Det är hans fulla rätt att protestera och oavsett vad man tycker om det så skapar han i alla fall diskussion kring ett viktigt ämne, säger Obama.

NFL-säsongen smygstartade redan natten till i fredags med en repris av Super Bowl mellan Denver Broncos och Carolina Panthers.

13 matcher spelas i kväll, och två matcher på måndag kväll/natt avslutar den första omgången. Först då kliver San Francisco 49ers in i hetluften.

04.20 natten till tisdag, svensk tid, ställs man mot Los Angeles Rams (tidigare St Louis) och när nationalsången spelas kommer förstås alla blickar att riktas mot Colin Kaepernick.

Populäraste tröjan

Sedan hans tydliga protest i den där försäsongsmatchen den 26 augusti har #7 Kaepernick blivit den bäst säljande tröjan i NFL:s officiella webbshop.

Varje tröja säljs för 99 dollar (cirka 830 kronor) och enligt ett avtal mellan ligan och spelarfacket har spelarna själva rätt till två tredjedelar av intäkterna.

Kaepernick vet vad han ska göra med pengarna.

I ett inlägg på Instagram skriver han:

”Jag vill tacka alla som har visat kärlek och stöttat mig, det betyder verkligen mycket. Jag hade inte förväntat mig att min tröja skulle bli den bäst säljande, men det visar bara folk har en tro på att vi kan förändra saker om vi gör det TILLSAMMANS. Enda sättet jag kan betala tillbaka på är att donera alla pengar till välgörenhet. Jag tror på folkets makt att skapa förändring”.

ARTIKELN HANDLAR OM