Experten: ”De lär göra upp om det”

SPORTBLADET

Froome och Quintana är favoriter

Foto: Favoriterna enligt Roberto Vacchi: Chris Froome & Nairo Quintana

Årets Tour de France blir en uppgörelse mellan fjolårsettan och fjolårstvåan.

De är åtminstone favoriterna enligt Eurosports kommentator Roberto Vacchi och trefaldiga mästaren Greg LeMond.

– De två lär ju göra upp om det, säger Vacchi till Sportbladet.

Foto: Roberto Vacchi

Eurosports mångårige kommentator Roberto Vacchi kommer som vanligt att referera årets sändningar från klassiska Tour de France. Det med Anders Adamson vid sin sida. Inför årets tävling tror Roberto Vacchi att det blir en uppgörelse mellan fjolårsvinnaren Chris Froome och fjolårstvåan Nairo Quintana.

– Det blir en intressant historia. Det känns som att det är väldigt jämnt, det är klart att det finns ett par huvudfavoriter men det finns många som är där och nosar. Huvudfavoriterna är såklart Chris Froome som vunnit två gånger och Quintana som varit bakom Froome två gånger innan. De två lär ju göra upp om det, säger han till Sportbladet.

Även den trefaldiga mästaren, och nuvarande experten, Greg LeMond håller Froome och Quintana som de stora favoriterna. Trots att han menar att konkurrensen är den största på flera år.

”Väldigt speciell inledning”

– I år är det inte lika fysiskt utmanade vilket kan gynna Quintana istället för Chris Froome. Jag tror att om han ska vinna så är det i år han ska göra det. För han har kommit tvåa två gånger, gör han det i år också är det tredje gången. Och om du kommer tvåa tre gånger är det lätt att det blir en vana, säger LeMond till Sportbladet.

Det dåliga vädret som tros göra sig gällande under tävlingens start är en av aspekterna som kan ställa till det.

– Det är en väldigt speciellt inledning med två första etapperna nära kusten. De räknar ju med regn och blåst, så det kan ställa till en del och bli väldigt avgörande även om det inte är berg. Quintana hade ju problem förra året med regn och blåst. Så allt ska ju klaffa innan de når bergen, det är ju där de ska försöka avgöra de här två, förklarar Roberto Vacchi.

Med väderförhållanden – såväl regn och blåst som värme – som kan ställa till det är Tour de France alltjämnt en öppen tävling. Även om favoriter såklart finns inför tävlingen.

”Sitter där för deras skull”

– Det är inte bara att köra hem det, mycket kan hända och det räcker med en dålig dag så kan man vara borta. Cykelsporten är ju som så att det är 21 dagar man ska tävla. Även de dagar som vi tror är enkla ska de 200, 230, 240 kilometrarna köras. Det är fysiskt jobbigt med mycket som händer runtomkring. De måste vara fokuserade hela tiden. Minsta lilla sekund de slappnar av kan något hända.

I år är det inte bara Eurosport som sänder Tour de France, utan även TV4 sänder för första gången den klassiska tävlingen.

– Det är inte så mycket jag har tänkt på. Jag förbereder mig som jag alltid gör. För min del spelar det inte så stor roll om vi har en tittare eller en miljon tittare. De som tittar ska få så stor service som möjligt. Jag sitter där för deras skull, säger Vacchi som förra året prisades med såväl Guldskölden som Kristallen.

Tour de France avgörs under perioden 2-24 juli och kan ses i Eurosport och TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM