”Deppigaste vinnaren i olympiska historien”

SPORTBLADET

Nordkoreas OS: Beslagtagna telefoner Rikliga belöningar Isolering Diktatorns order

1 av 2 | Foto: TT
Ri Se-Gwang med sitt OS-guld i gymnastik

Beslagtagna telefoner, isolering i OS-byn och sammanbitna medaljörer.

Samtidigt stor uppmärksamhet och löften om rikliga belöningar.

Nordkoreas 31 idrottare i OS i Rio lever ett annorlunda liv än alla andra av spelens 11 200 deltagare.

Nordkoreanernas uppförande under OS väcker både reaktioner och nyfikenhet kring världens mest stängda nation. Brittiska The Mirror beskriver hoppmästaren i gymnastik Ri Se-Gwang som ”den ledsnaste medaljören någonsin” i ett olympiskt spel och sedan tidigare har internationell press också skrivit om hur gymnasten Hung Un-jong riskerar att straffas för en selfie med sydkoreanen Lee Eun-ju.

Klart är att kulturkrocken på många sätt är total för de nordkoreanska deltagarna under OS i Brasilien, men hur har idrottarna det egentligen själva? De beskrivningar som kommit ut från det hårt kontrollerade laget vittnar om rigorösa kontroller men också möjlighet till stora belöningar.

Beslagtog telefonerna

Enligt Radio Free Asia får till exempel alla 11 200 deltagare i OS en gratis mobiltelefon från en stor telefonoperatör. Alla utom Nordkoreas 31 representanter i Rio. Bordtennisspelaren Kim Song I bekräftar för radiokanalen att de aktiva inte fått telefonen och bolaget i fråga förklarar det hela med att en person från Nordkoreas delegation besökte företagets kontor på förhand och beslagtog samtliga telefoner ämnade för de nordkoreanska idrottarna.

Spekulationer gör gällande att den nordkoreanska delegationen vill kontrollera de aktivas kontakter med omvärlden, vilket även visat sig vid tidigare olympiska spel. När Washington Post försökte ta reda på vad nordkoreanerna gjorde mellan sina tävlingar under OS i Peking 2008 var svaret: Ingenting.

– Vi får inte besöka turistattraktioner och inte beblanda oss med aktiva från andra länder, sa den nordkoreanske simmaren Wang Ok Gyong då.

Rikliga belöningar

Andra hårt kontrollerade diktaturer har inom flera idrotter haft problem med idrottare som helt enkelt försvunnit under internationella tävlingar för att söka asyl i andra länder. Det har dock aldrig hänt Nordkorea under något av de olympiska spel landet deltagit i sedan 1972.

Washington Post spekulerar i två anledningar: En stenhård kontroll av de aktiva samt möjligheten till rikliga belöningar för idrottsliga framgångar.

– Framgångsrika idrottare har fått det bra ställt under de senaste åren efter att ha tilldelats bättre boenden i Pyongyang och andra typer av gåvor från regeringen, säger Christoffer Green, Nordkorea-expert baserad i Seoul, till Washington Post och fortsätter:

– När Nordkorea tog fyra guld under OS 2012 välkomnades laget som hjältar när de kom tillbaka till Pyongyang vilket också startade en intensiv PR-kampanj kring inhemsk sport. Det är också bara ett exempel från de senaste fyra åren.

Inför OS i Rio har de aktiva också fått tydliga instruktioner från landets ledare Kim Jong Un.

– Kim har sagt att de ska ta fem guld den här gången.

Hittills står Nordkorea på två guld, tre silver och två brons. Framgångar folket i hemlandet också kunnat följa – om än redigerat och med en viss fördröjning.

Enligt Washington Post visades till exempel bara höjdpunkter från Om Yun Chols tyngdlyftningssilver i Nordkoreas statligt kontrollerade tv-kanal och det först under onsdagen. Tre dagar efter att tävlingen faktiskt ägde rum.

ARTIKELN HANDLAR OM