H&M efter kritiken: ”Vi är stolta”

SPORTBLADET

SOK ovetandes om klädhånen under invigningen

1 av 13

Den svenska invigningsklädseln möttes av massiv kritik på sociala medier.

Kläderna designade av H&M kallades både "fula" och "vidriga".

– Det tycker jag är jättetråkigt. Vi är stolta, säger Ulrika Schalen H&M:s design team.

Therese Alshammar ledde den svenska OS-truppen, när de som 179:e land klev in på Maracanã-stadion i Rio under OS-invigningen. Simstjärnans blå klänning hyllades, men resten av den blågula truppens kläder möttes av kritik av Sportbladets läsare och på sociala medier.

”Men herregud - så fula dräkter. Vidrigt!”, skrev en läsare.

"Vet inte vilken kritik"

SOK:s kommunikationschef Lotta Olsson har inte nåtts av kritikerstormen.

– Jag vet inte vilken kritik ni refererar till, vi har fått massor av beröm också. Vår kommentar är att de aktiva kände sig fina och supernöjda. Det är det första som är viktigt. Vi känner att alltid är så att alla kan inte alltid gilla allting, inget konstigt med det, säger Lotta Olsson kommunikationschef hos SOK.

Olsson känner att responsen varit det motsatta.

– På våra sociala medier är det faktiskt positivt, så hos oss känns vi inte nedskriva. Det är möjligt att du sett andra kommentarer. Det är en bedömningssport, säger Lotta Olsson.

"En perfect match"

Det är H&M tillsammans med SOK som tagit fram dräkterna. Meningen med dem var att sticka ut och både vara sportiga men moderiktiga.

–  Vi har tänkt att det ska vara relaterat till träning och sport. Där tycker vi att vi stack ut från mängden. Vi ville även göra någonting som var lite mer relaterat till mode, säger Ulrika Schalen.

SOK och H&M har samarbetat länge, och det är ett samarbete som fungerar bra enligt båda parter.

Vi har haft ett team som arbetet tillsammans med H&M. Även aktiva som gett feedback på träning- och fritidskollektionen, säger Lotta Olsson.

I år har mycket av arbetet kretsat kring hållbar utveckling, någonting man speciellt kan se på fanbäraren Therese Alshammars klänning.

– Det var roligt att det var en person som kände sig trygg med någonting som stack ut, och klänningen är genomtänkt och gjord av återvunna kläder. Tanken med att bära den är en tanke om hållbarhet, en viktig del av os. En perfect match snyggt och klokt, säger Olsson.