Li Fen – en av 43 Kina-födda spelare

SPORTBLADET

Svenskhoppet: En dröm går i uppfyllelse

Foto: BILDBYRÅN
Li Fen gör sig redo för sitt första OS.

RIO DE JANEIRO. Hon hittade ett nytt hemland och fick uppleva en dröm.

Li Fen är inte ensam om det.

Inom bordtennisen är 43 av 172 OS-deltagare födda i Kina.

1999 var Li Fen nummer 16 på världsrankingen, men det betyder inte att hon var högaktuell för de största mästerskapen. När hon fick representera sitt moderland var det i tävlingar som Malaysia, Japan och China Open.

Hon växte ju upp i Kina, i provinsen Shandong, i ett land med uppåt 20 miljoner satsande pingisspelare. Under fem år avlönade staten Li Fen för att hon skulle spela bordtennis för det stora riket, men år 2000 tvingades hon söka nya inkomstmöjligheter.

Värvades till Lyckeby

2002 hamnade hon i Karlskrona-klubben Lyckeby, ditlockad av klubbens kinesiske tränare Fan Baozhong. Efter säsongerna återvände hon österut, för att spela för sitt kinesiska klubblag.

Li Fen hade inga planer på att stanna i Sverige, men träffade blivande maken Feifeng Chen, 42, och tänkte om. Hon blev svensk medborgare 2012 och firade det med att vinna EM-guld året därpå.

”Är väldigt lycklig”

Nu står hon i OS-byn i Rio de Janeiro med ett leende som sträcker sig från öra till öra.

– Det är mitt första OS och jag är väldigt lycklig. Det är en stor dröm som går i uppfyllelse, säger Li Fen, som går in i turneringen på söndag.

Hemma, det vill säga i Malmö, väntar maken och sönerna Tim, 10, och Theo, som föddes i maj förra året.

– Vi har varit på läger i Portugal i två veckor, så när jag kommer hem har vi varit ifrån varandra i en månad. Jag saknar dem, men Tim spelar bordtennis och tycker också att det här är jättestort, säger Li Fen, som har haft stora skadeproblem under året.

”Annars hade de slutat”

Hon har blivit 39 år, men åldern är inte sensationell inom bordtennisen.

Inte heller hennes ursprung.

Många av spelarna som deltar i den ringmärkta pingisturneringen har liknande livshistorier att berätta. Enbart i damklasserna är 28 av 86 spelare födda i Kina.

– Om de stannat kvar hade de slutat för länge sedan. Då hade de aldrig fått chansen att spela matcher, och det är ju därför man tränar, för att spela och se hur bra man är. Många av dem har varit duktiga och när de flyttat utomlands och fått tävla internationellt har det insett att: ”Jaha, jag är visst bra.” Då har de satsat och fått den här möjligheten. Kina har ju spottat ur sig pingisspelare i hundra år och många får aldrig chansen. Jag minns inte när det var, men det var en boom när jättemånga bytte länder, säger Thomas von Scheele, damernas förbundskapten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS