Efter avslöjandena – vägrar lämna medalj

Foto: BILDBYRÅN
Maria Abakumova.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

En efter en har ryska olympiska medaljörer åkt dit för dopning i efterhand.

Men några medaljer får IOK inte tillbaka.

– Varför ska jag skicka tillbaka den bara för att den ska åka i papperskorgen?, säger spjuttvåan från Peking, Maria Abakumova, till Sport-Express.

I går kom fler trista dopningsbesked från IOK, åtta ytterligare utövare från OS i London stängs av i efterhand för dopning.

Det är bara några fall i en lång rad av fall från både Peking 2008 och London 2012.

Bland de som åkt dit finns flera ryska friidrottare som Anna Tjitjerova, Tatjana Beloborodova (f.d. Lysenko) och Maria Abakumova.

Alla har de offentliggjorts av IOK och plockats bort från resultatlistorna. När ett sådant beslut tas säger reglerna att medaljörer som diskats ska återlämna sina medaljer.

Men där har det tagit tvärstopp för IOK. Flera ryska friidrottare har helt enkelt vägrat.

”Kommer förbli olympiska mästaren”

– Dels har jag överklagat ärendet till Cas (idrottens skiljedomstol) och ärendet pågår så det är fortfarande min medalj. Men oavsett har jag synpunkter. Varför ska jag skicka tillbaka den bara för att den ska åka i papperskorgen? När allt kommer omkring är mitt namn ingraverat i den och vem vill ha en medalj med falskt namn?, säger Maria Abakumova.

Inte heller släggkasterskan Tatjana Beloborodova kommer lämna tillbaka sitt slägguld från 2012. Det säger hennes man och tränare Nikolaj:

– Så klart kommer vi inte lämna tillbaka medaljen. För det första är den här saken inte avslutad ännu och för det andra så har Tatjana avslutat sin karriär och kommer inte att kasta mer. Jag tror att hon kommer att fortsätta vara den olympiska mästaren i många ögon, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM