Therese Johaug bryter tystnaden

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Svarar på frågor för första gången

Efter två veckor bryter Therese Johaug tystnaden efter dopningskandalen.

Den norska skidstjärnan bröt ihop i tårar när hon träffade utvalda medier för att svara på frågor.

– Det är väldigt märkligt att folk inte tror på det jag har sagt, säger Johaug.

Det var för två veckor sedan som nyheten slog ner som en bomb. Therese Johaug hade testat positivt för dopning. Skidstjärnan kallade på presskonferens där hon gav sin version av vad som hänt, men hon svarade inte på några frågor från pressen.

På torsdagen bröt Johaug tystnaden för utvalda norska medier.

– Det har varit galet jobbigt. De 14 dagarna efter presskonferensen har varit krävande. Jag har behövt tid, säger hon till NTB.

”Blir väldigt ledsen”

Johaug är ledsen över att folk inte tror på hennes version av vad som har hänt. Stjärnan har förklarat att hon har tagit en kräm som hon fått av sin läkare för att behandla solbrända läppar. Krämen innehåller den förbjudna substansen clostebol.

– Det är väldigt märkligt att folk inte tror på det jag har sagt eftersom jag har varit väldigt öppen och ärlig och berättat hela historien, säger hon i tårar och fortsätter:

– Folk får tro vad de vill. Den (min version) är sann. Jag blir väldigt ledsen när folk inte tror det.

Johaug anser fortfarande att hon inte har gjort fel.

– Jag fick krämen av (Fredrik Bendiksen, läkare). Jag tog med förpackningen på rummet och öppnande den. Jag kastade förpackningen och bruksanvisningen och använde krämen. Jag hade fått försäkran om att krämen inte stod på dopningslistan så jag kollade det inte mer, säger hon till NRK och fortsätter:

Foto: TT
Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT
Johaug pendlade mellan känslosam och beslutsam. Foto: TT

– Jag känner att jag gjorde det jag skulle göra. Jag gick till läkaren och frågade om han hade en kräm som jag kunde ha på mina läppar. Det var han som köpte krämen och gav den i min hand och på frågan om den fanns med på dopningslistan sa han nej. Jag har inte större kompetens än han. Han är min läkare och det är hans jobb. Jag litade hundra procent på det han sa.

På frågan om hon sett den dopningsvarning som ska finnas på förpackningen svarar Johaug:

– Jag minns inte att det fanns någon varning på förpackningen. Jag blev uppmärksammad på det efter presskonferensen. Om förpackningen hade det eller inte, det vet jag inte för jag studerade inte förpackningen alls.

Johaug säger också att hon fått väldigt mycket stöd från norska folket, lagkamraterna och pojkvännen Nils Jakob Hoff.
– Jag hade inte klarat det här utan honom, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM