”Efteråt är händerna helt skinnflådda”

SPORTBLADET

Kåberg redo för Gotland Grand National

Foto: BILDBYRÅN
Emil Kåberg under Novemberkåsan i fjol.

Han slutade med hockeyn för drygt två år sedan, men tränar fortfarande med Örebro.

Emil Kåberg behöver både styrkan och konditionen i sin endurosatsning.

– Det är roligt och ger en jäkla adrenalinkick, säger 38-åringen inför Gotland Grand National.

Foto: BILDBYRÅN
Emil Kåberg, hockeyspelaren.

I april 2014 meddelade Emil Kåberg att han, efter tre SM-guld, 398 matcher, 71 poäng och 856 utvisningsminuter i SHL, har gjort sitt sista framträdande på elitnivå.

Det var, skulle det visa sig, en sanning med modifikation. Spelaren som gick från isen till materialrummet i Örebro har aldrig slutat träna, men nu är det enduro som gäller.

– Jag saknar inte hockeyn, men jag saknar tävlingsmomentet. Det får jag här, och i enduro kan man tävla länge, säger Emil Kåberg.

Han körde motorcykel som ung men tvingades, på grund av skaderisken, sluta när han skrev på för Färjestad 2004.

– Men när jag la av med hockeyn tog jag upp enduron direkt. Det är riktigt roligt, säger Kåberg, som får hjälp av det motorcykelmärke han hade som tröjsponsor i Örebro.

Femma av 700 åkare

Under lördagen kör han Gotland Grand National för tredje gången. Förra året blev han femma av 700 åkare i motionsklassen för 30-39-åringar.

– Det är jag helnöjd med, men den placeringen blir svår att försvara. I år har jag inte hunnit åka så mycket. Nästa år får det bli mer träning så att jag kan köra både Gotland och Novemberkåsan, som avgörs helgen därpå, säger 38-åringen.

Han har behållit sin matchvikt och är fortfarande väldigt vältränad.

– På sommaren hänger jag med spelarna och springer. Det, att man kan träna på arbetstid, är en av fördelarna med att vara materialare. Det är ju en del dödtid mellan morgonvärmning och match och när vi har packat upp inför bortamatcherna försöker jag träna.

Existerar något annat än full satsning för någon som har hållit på med elitidrott?

– Jag vill göra det så ordentligt som möjligt, men jag är för gammal för att göra en full satsning. Det skulle jag ha gjort som ung. Men om jag haft enduroåkningen som jobb och spelat kompishockey hade jag väl sagt: ”Tänk om jag hade fått spela i SHL i stället.”

Vet vad som väntar

I Gotland Grand National kör deltagarna sex varv på en 2,2 mil lång bana som är väldigt krävande. Emil Kåberg vet att lervälling, stigar och stigningar, hal kalksten och vattenfyllda sänkor väntar.

– Efteråt är händerna helt skinnflådda. Ändå är man tillbaka året därpå. Man njuter fast det är jobbigt.

Han är inte den ende som verkar resonera så. Rekordmånga, 3 200 förare, är anmälda till årets upplaga.

Tacklas du om de andra förarna kommer för nära?

– Nej, det är svårare på hojen. Ha, ha, ha. I motocross blir det lite mer närkontakt, men nu ska man köra i tre timmar och då håller man sig undan från sådant där, säger Emil Kåberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Enduro

Motorsport