British Open 2016

Mcllroy fick smaka på skräckhålet direkt

avAndreas Käck

”Vill man se någon haverera fullständigt så...”

TROON. 112 meter kort – ändå banans kanske svåraste hål.

”Frimärket” sprider skräck bland spelarna i The Open.

– Vill man se någon haverera fullständigt ska man sätta sig på läktaren där, säger Henrik Stenson.

Får du någon gång äran att spela Royal Troon Golf Club i Skottland kommer garanterat folks första fråga att vara: ”Hur gick det på Postage Stamp?”.

Banans åttonde hål är bara 123 yards – 112 meter – men kan få även världens bästa spelare att balla ur totalt.

1950 fick hålet sitt numer officiella namn ”Postage Stamp” sedan Golf Illustrateds journalist William Park beskrivit greenen som ”lika liten som ett frimärke”.

– Det blir prickskytte. Missar du, då kommer det att kosta, säger Henrik Stenson.

Kallas ”likkistan”

Ja, för inte nog med att greenen är liten.

Intill den finns även fem (!) bunkrar varav en så svår att komma ur att den i folkmun fått smeknamnet ”the coffin” – ”likkistan”.

– Åfan, det heter ”coffin” alltså? Ja, det ante mig, säger Stenson som enligt uppgift slog tre slag i ”likkistan” innan han till slut sparkade upp bollen under en av träningsrundorna inför The Open.

– Jag hamnade nära kanten och gav mig själv ett riktigt svårt läge. Då gick det inte att komma ut rakt framåt. Då hade man fått gå sidleds ut ur den.

Sex slag i bunkern

Men Stenson var inte värst.

Världsfyran Rory McIlroy hade sex (!) slag i bunkern under tisdagens träningsvarv och behövde totalt nio slag för att håla i på den luriga par-trean.

– Varje gång jag försökte ta mig ur bunkern så rullande bollen tillbaka ner…, sa han.

”Roligt för publiken”

När tävlingen väl inleds så har Stenson planen klar. Han ska sätta upp bollen säkert i vänster framkant på green.

Ja, om vinden tillåter.

Greenen ligger så pass öppet att världsstjärnorna tvingas slå ut med allt från en järnsjua med full kraft in i vinden, till en trekvartswedge.

– Vill man se någon haverera fullständigt, då ska man sätta sig på Grand Stand (läktaren) där. Men det är ju roligare att spela sådana här korthål i stället för 250-metershål där du ska dra upp en järntrea på en stor green och tvåputta för par. Det är roligare både för spelarna och för publiken när det kan hända grejer, säger Henrik Stenson.

ARTIKELN HANDLAR OM