Medaljhoppet drar sig ur EM

SPORTBLADET

Vadskada stoppar Charlotta Fougberg

Foto: Charlotta Fougberg kan inte försvara sitt EM-silver på grund av en vadskada.

Sveriges EM-trupp fick en tung smäll redan innan mästerskapet börjat.

Medaljkandidaten Charlotta Fougberg kan inte försvara sitt EM-silver på grund av en vadskada.

– Hon känner sig smart men är ledsen, säger tränaren Johan Wettergren.

I morgon börjar friidrotts-EM i Amsterdam. Ett mästerskap där Karin Torneklint på förhand hoppas kunna återupprepa de tre medaljerna från Zürich 2014.

Men av de allra främsta medaljkandidaterna, regerande EM-silvermedaljören, Charlotta Fougberg kommer inte till start. I ett pressmeddelande från friidrottsförbundet på tisdagskvällen meddelar man att Ullevilöperskan drar sig ur EM med vadproblem som hon inte vill riskera att förvärra inför OS i Rio dit hon redan är uttagen.

”Helt rätt”

Självklart jättetråkigt för Charlotta och för oss men jag tycker hon gör helt rätt som tänker långsiktigt, tar det säkra före det osäkra och prioriterar träningen mot OS, säger förbundskapten Karin Torneklint.

För Sportbladet berättar tränaren Johan Wettergren om beslutet:

– Hon har haft en liten känning i vaden som initialt inte hindrade henne alls, men så körde hon ett hårt kvalitetspass i förrgår och det blev inte så bra dagen efter. Då är det bara dumt, klantigt, att försöka sig på försök och final på ett EM.

Vad är det för typ av skada?

– Hon gjorde en MR i dag på plats och det är en lättare bristning i vadmuskeln.

”Hade sprungit om det varit OS”

Hur känner hon sig nu?

– Hon känner sig smart, men ledsen. Det är väl egentligen det.

Finns det någon risk för OS som du ser det?

– Det är ingen idé att spekulera. Men normalt är en sådan lättare bristning ingen fara. Hade det varit OS i stället för EM i dag så hade hon sprungit. Jag menar hon gjorde ett kvalitetspass med den här skadan, säger Johan Wettergren.

Charlotta Fougberg har laddat på hög höjd i St. Moritz men väljer nu att åka hem till Sverige direkt för att få ordning på vadproblemen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott