Lewis Hamilton premiärsnabbast

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Många kommer att göra misstag”

Foto: TT

En helt ny bana - men samma förare i topp.

– Här krävs det verkligen att du är fokuserad, säger Lewis Hamilton.

– Men det gillar jag.

Det visade han också under fredagens första träningar. Trots att han bara hade kört åtta varv i simulatorn och inte gått något varv på banan innan det första träningspasset så var han snabbast under båda passen. Under eftermiddagen tog det honom 1.44,223 att köra ett varv på den lite mer än sex km långa stadsbanan i Baku.

– Det var en bra dag för mig och en bra start på helgen. Banan är inte alls enkel, inte för att layouten är speciellt komplicerad utan för att det är väldigt halt, säger han.

– Det påminner om Monaco om man ser till det sättet vi bromsar på och till hur nära muren vi ligger, men här är hastigheten betydligt högre. Det går också att beskriva banan som en mix av Valencia och Sotji om man ser till hur banan flyter fram och till typen av kurvor. Det är en riktig utmaning och jag tror att det kommer att bli tufft för oss alla den här helgen. Det krävs verkligen att du är fokuserad men det gillar jag. Jag hade verkligen kul i bilen i dag.

Rosberg och Force India jagar

Han var sju tiondelar före sin teamkollega Nico Rosberg under den andra träningen.

– Jag fick stanna bilen vid ett tillfälle. Jag hade ingen kraft i motorn och vi måste se vad det berodde på. Vi jobbar fortfarande på det, säger Rosberg.

– Jag var lite överraskad över att Force India var så snabba i dag, men jag vet inte riktgit vad vi kan förvänta oss av Red Bull och Ferrari den här helgen.

Den tredje snabbaste tiden hade Force Indias Sergio Perez, men han var mer än en sekund efter den regerande mästaren Hamilton. Bakom honom var Williams Valtteri Bottas fyra och Nico Hülkenberg, även han Force India, femma.

Många misstag

En annan överraskning var att förarna, trots att det var den första träningsdagen, att flera var konservativa i sin setup och att banan var rätt smutsig, nådde närmare 350 km/timmen på den långa rakan. Den är över två km lång och enligt banarkitekten Hermann Tilke ska förarna nå 340 km/timmen där. Redan efter de två första passen står det klart att det kommer att  gå betydligt fortare än så när förarna kan ligga i vinddraget bakom en konkurrent och när greppet blir allt bättre.

Det kan sänka varvtiderna med ytterligare en halv sekund.

- Jag är rätt övertygad om att flera förare kommer att göra misstag, säger McLarens teamchef Eric Boullier.

Även under andra passet var det många som snurrade eller körde av i vid de olika nödutgångarna och avåkningszonerna som finns. Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Esteban Gutierrez, Felipe Massa och Max Verstappen gjorde missbedömningar, precis som Romain Grosjean, Jolyon Palmer, Jenson Button och Carlos Sainz.

– Banan är rätt okej ändå, det var roligt att köra den. Samtidigt så var det väldigt halt i början, men det är helt normalt. Jag tycker att balansen i bilen var rätt bra, men det viktigaste var att få däcken att fungera under ett varv, säger Kimi Räikkönen.

– Det verkade som om de blev bättre ju fler varv man körde, men att få dem att fungera till ett varv var inte helt enkelt. Sedan hade jag ett problem i slutet av passet, jag vet inte varför. Bilen stannade bara, vi ska ta reda på varför och se vad vi kan förbättra till i morgon.

Ericsson nöjd trots problem

Marcus Ericsson körde bara runt 40 under båda passen och hade problem med bilen.

– Killarna som bytte motorn mellan passen gjorde ett mycket bra jobb, men under det andra passet hade vi problem med avgasröret, säger Ericsson som körde 22 varv under eftermiddagen.

– Trots problemen hann jag ändå köra flera varv. Jag hade vissa problem under det andra passet, men jag hade ändå en bra känsla och lärde mig mer för varje varv. Eftersom banan är ny är varje varv viktigt och vi tog stora steg framr efter varje varv. Det var en dag med mycket jobb, men vi lärde oss mycket och har en positiv känsla inför morgondagen.

 Till slut hade han den 19:e tiden. Hans teamkollega Felipe Nasr var 22:a.

I morgon lördag avgörs kvalet kl 15.00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM