Mästerlig körning gav svensk VM-medalj

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Felix Rosenqvist tvåa i Macaos GP

Foto: Toto: Mattias Persson

Felix Rosenqvist kom till Macao med målet att vinna.

Det gjorde han inte.

Men han körde mästerlikt - och slutade tvåa i VM.

– Jag är faktiskt nöjd, säger han.

Svensken har vunnit det klassiska stadsloppet i Macao de senaste två åren och kom tillbaka för att vina. Han ville bli den första världsmästaren i F3, men redan på det andra kvaltävlingen så fick han problem. När han var på väg på sitt snabbaste varv stoppades passet av röda flaggor vilket gjorde att svensken bara hade åttonde startposition i lördagens kvalrace.

- Det har varit en otroligt speciell helg här i Macao, som alltid, säger Felix Rosenqvist,

–  Det började bra på den fria träningen, men sedan hade vi verkligen maximal otur under kvalet och jag fick aldrig chansen att sätta en riktig tid.

Tufft kval

Macaos GP, som kördes första gången 1983 är ett renodlat stadslopp. Det avgörs mitt inne i den kinesiska kuststaden och eftersom det är enormt svårt att köra om på de trånga gatorna, det är inte bredare än att två bilar får plats intill varandra, är startpositionen ofta avgörande. I kvalloppt körde Rosenqvist upp sig två placeringar vilket gjorde att han startade finalen från ruta sex.

– Kvalificeringsracet var också ganska tufft, men vi lyckades i alla fall avancera ett par placeringar och jag gick in i finalen utan något att förlora, säger han.

– Vi gjorde en del förändringar på bilen som föll väl ut, och jag kände ganska snabbt att farten fanns för att faktiskt slåss i toppen på riktigt allvar.

Mästerlig inledning

Han inledde finalen mästerligt och körde om George Russell och Callum Ilott  på det första varvet, sedan passerade han också Kenta Yamashita och därefter Sérgio Sette Câmara. Han satte tävlingens snabbaste varv och pressade ledaren Antonio Felix da Costa, men eftersom det bara var två varv kvar hann han inte göra ännu en omkörning.

Därmed slutade Felix Rosenqvist som VM-tvåa.

– Jag gjorde ett par ganska tuffa omkörningar och till slut räckte det till andra plats. Med tanke på omständigheterna är jag faktiskt väldigt nöjd, även om jag förstås kom hit för att vinna, säger Felix Rosenqvist som var bäste svensk i finalen sedan Joel Eriksson blivit påkörd i samband med en omstart och klassificerats som 23:a.

Makalös säsong

Felix Rosenqvist har haft ett helt makalöst år, han inledde det i amerikanska Indy Lights, har kört in poäng med GT-bilar, i DTM och stått på prispallen i Formula E.

Nu har han dessutom tagit ett VM-silver i Formel 3.

– Den här säsongen har varit något utöver det vanliga för mig, och nu ska jag se till att ta det lite lugnt en stund och ladda batterierna inför nästa år, säger Felix Rosenqvist.

Då väntar en fortsättning på Formula E - och troligen ytterligare någon serie.

ARTIKELN HANDLAR OM

Formel 3

DTM

Motorsport