”Är jag som är den moraliske mästaren”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny smäll för redan prövade Lidberg: Jag har aldrig sagt det innan men...

1 av 2 | Foto: TT

Brottaren Jimmy Lidberg tog två VM-silver, ett VM-brons och ett OS-brons.

Officiellt alltså.

34 år gammal ser svensken tillbaka på en karriär som hade kunnat sett helt annorlunda ut om det inte varit för dopning.

– Jag är den moraliske världsmästaren, säger Lidberg till Sportbladet.

Wadas avslöjande om systematiskt dopning mellan 2011 och 2015 involverande 1000 ryska idrottare skakar idrottsvärlden. En av alla som tar emot nyheten med fasa är brottaren Jimmy Lidberg. Samtidigt är han van vid den här typen av nyheter.

– Det som är tragiskt är att jag under min brottningskarriär råkade ut för det här flera gånger. När jag kom till tvåa i VM 2009, och ledde med sju sekunder kvar, så åkte ungraren (Balázs Kiss) dit för dopning i tävlingen efter men fick ändå behålla guldet. Sedan hände samma sak vid VM 2010 (där Lidberg blev trea) när iraniern som vann (Amir Aliakbari) också åkte dit för dopning ett halvår senare. Så det är två VM jag redan råkat ut för det, säger Lidberg.

”Om jag haft en rysk trikå...”

Nu väcks också frågor kring Lidbergs OS-brons från spelen i London 2012. Svensken förlorade då kvartsfinalen mot ryske Rustam Totrov som sedan slutade tvåa. Lidberg lyckades efter återkval knipa en bronsmedalj.

Avslöjandena kring den systematiskt ryska dopningen väcker nu frågor kring om Totrov, som inte på något sätt namngivits eller pekats ut individuellt, verkligen var ren under OS.

– Jag brukar inte vara den som vill gnälla så jag har aldrig sagt det innan men det är klart att min karriär hade kunnat se väldigt annorlunda ut. Det finns de som kommit till mig och sagt att om jag bara hade haft en rysk trikå hade jag haft flera VM-guld, eftersom du då hade domarna med dig. Jag är ändå den svenska brottare som varit längst i toppen efter Frank Andersson och Micke Ljungberg. Jag var där uppe och högg många gånger men hade stolpe ut. Men då hade jag garanterat haft några guld eftersom jag hade haft extra hjälp av domarna och nu kommer det här med dopningen fram också.

”Vi har en högre moral”

– Även om jag vill tro att 90 procent av mina konkurrenter var rena så hade jag kanske haft ett OS-guld och garanterat ett VM-guld. Det är framförallt VM-guldet som svider. 2009 kissade han rent i VM men kissade steroider i tävlingen efter men fick ändå behålla VM-guldet. Det känns fortfarande förjävligt. Jag är den moraliske mästaren 2009. Det är något konkret jag verkligen kan ta på.

– Sedan, som du säger, så förlorade jag mot Toprov i OS och kunde ha varit i en OS-final om det nu är så att han fuskat. Men samtidigt kan vi inte peka ut idrottare som inte åkt dit. Jag kan bara prata mer övergripande här och det känns tragiskt att ryssarna verkar ha gjort det så systematiskt. Det gick aldrig två månader utan att jag testades och här i Sverige görs verkligen allt för att det inte ska gå att fuska. Men sen tror jag vi har en högre moral också. Här är dopning inte okej. Man märker att vissa länder ser väldigt annorlunda på det.

Publicerad:

LÄS VIDARE