'Darth Vader-masken' kunde räddat Norge

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Svenske forskarens menar att norska dopningskaoset undvikits

Foto: Getty images
Finska landslaget väckte uppmärksamhet under träningslägret i Val Senales förra hösten.

Norge är mitt uppe i ett dopningskaos.

Men hade norrmännen använt de omstridda finska syrgasmaskerna hade allt kunnat undvikas, menar svenske forskaren Oskar Frånberg.

– Det finns vetenskapliga bevis, säger han till Dagbladet.

– Man såg och hörde dem. De lät som Darth Vader.

Orden är Charlotte Kallas och handlar om när hon för första gången såg de finska landslagsåkarna komma med sina syrgasmasker i spåren i Val Senales förra året.

Användandet väckte stor uppmärksamhet och kritiserades hårt från både Norge och Sverige och i år slog internationella skidförbundet, Fis, fast att maskerna förbjuds i tävlingssammanhang.

Men en av forskarna som ligger bakom maskerna, svenske Oskar Frånberg på Blekinge Tekniska Högskola, menar att norska åkare som Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug skulle använt maskerna i stället för att kritisera dem – och att man på samma gång kunnat undvika dopningsbrott.

”Minimerar risken för astma”

– Det finns vetenskaplig belägg för att maskerna medför mindre risk för astma och luftvägsproblem, samt solbrända läppar, säger Frånberg till Dagbladet och förklarar hur maskerna minskar astmarisken:

– När det gäller astma ökar risken för luftvägsproblem om man andas in mycket kall luft. Om du tränar med syrgasmasker kan man faktiskt undvika att stressa luftvägarna helt under träning – vilket minimerar risken för astma.

Norske landslagschefen Vidar Löfshus valde att inte kommentera påståendet.

– Jag har inga tankar om det, säger han.

Frånberg har tidigare berättat för TT hur både Frölundas hockeylag och svenska roddlandslaget använt sig av liknande masker i träning.

– Vi gjorde en studie med damlandslaget i rodd där vi bytte ut två intervallpass till träningspass med syrgas och visade att syreupptagningsförmågan ökade med tre procent, sa han då.

ARTIKELN HANDLAR OM