Hoff: De kommer att slåss för sin kapten

SPORTBLADET

Måste finnas tunga skäl

Den 22 maj riskerar det svenska hopplaget att stå utan förbundskapten. Då är det bara två månader kvar till OS.

Så klart att inte det är bra.

Inte alls bra.

Foto: Elisabet Hoff, Sportbladets ridsportskribent.

Det kan inte Svenska Ridsportförbundet, SvRF, heller tycka. Ändå har det valt att ”inte fortsätta samarbetet” med Sylve Söderstrand. Bakom ett så drastiskt beslut måste det rimligen finnas tunga skäl.

– Det kom som en chock, säger Malin Baryard-Johnsson till TT om gårdagens besked.

Tänker slåss för sin kapten

Kanske hon menar att det är en chock att SvRF satt ner foten, och det med besked. För att det knakat i fogarna mellan förbund och ledning har varit känt sedan slutet av februari, oavsett dementier.

Sylve Söderstrand var då inte nöjd med sitt avtal och ska mer eller mindre ha sagt upp sig. För att kunna ha honom kvar i en OS-satsning tog SvRF fram ett nytt avtal som gav honom lika mycket betalt per månad för mindre jobb. Dock skulle han sluta direkt efter OS istället för att vara kvar året ut. I stora drag.

Det nya avtalet låg klart i mars. För ett par dagar sedan hade Söderstrand, som vill vara kvar över OS, och Brömster långa diskussioner. 

I går klockan 16.00 fick Söderstrand besked om att 22 maj är hans sista arbetsdag.

Fortsättning följer. För nu tänker en grupp ryttare, med Malin Baryard-Johnsson i spetsen, slåss för sin lagkapten.

Det är tredje gången så sker.

2004 avgick Sylve Söderstrand som lagkapten efter ett infekterat bråk med den dåvarande förbundstoppen. Han lovade sig själv att aldrig komma tillbaka. När förbundskapten Gösta Asker sparkades i förtid sommaren 2010 lät sig Söderstrand till slut övertalas av ryttarna.

I december 2012 sa Sylve Söderstrand upp sig som hoppkapten. Det var helt hans eget beslut. Orsaken var att han inte var nöjd med sitt avtal med förbundet.

Det fick sju toppryttare att skriva ett protestbrev som de gick ut med i Sportbladet samtidigt som den dåvarande förbundsordförande fick brevet i sin mejl. Ryttarna tyckte att förbundet släppte iväg Söderstrand för lätt.

Vem ska kliva in?

Förbundet lyssnade och ett nytt avtal, med smalare arbetsuppgifter, snickrades ihop.

Frågan är hur enad ryttarfronten är denna gång.

– Det är så nytt. Om alla ryttare är eniga visar sig. Jag kan bara tala för mig själv och jag tror att de flesta som satsar på OS vill ha Sylve kvar, säger OS-ankaret Peder Fredricson till Sportbladet.

Fredricson, liksom Malin Baryard-Johnsson, var med i laget som tog OS-silver i Aten 2004 med Söderstrand vid rodret. Han ser Söderstrand som ett måste inför och i Rio.

– Jag förstår att det är en konflikt och att det finns olika perspektiv. Men jag som ryttare bryr mig bara om min roll. Jag förutsätter att Sylve blir kvar. Det finns ingen möjlighet att stoppa in någon annan nu, säger Fredricson.

Det är onekligen svårt att se vem som skulle kunna kliva in och ta Sylve Söderstrands roll i detta läge. Eller ens vara beredd att göra det.

Står SvRF fast vid sitt beslut är det inte omöjligt att det istället blir en grupp eller kommitté som får sköta uttagningarna till Nations Cup och OS, och att det tillsätts en coach/lagledare som är med på tävlingarna.

ARTIKELN HANDLAR OM