Udda upplägget tvingar svenska medaljhoppet att stryka sig

1 av 3 | Foto: Anders Wiklund / TT
Perseus Karlström.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

BERLIN. Gångaren Perseus Karlström är femma i Europa på 50 kilometer, men står över distansen på EM för att orka gå 20 kilometer senare i veckan.

En ovanlig tävlingsordning – som förbundskapten och mamma Siv Karlström tror kan vara ett försök att fixa en hemmamedalj.

– Tyskarna har en otroligt stark kille på 20 kilometer och med 50 kilometer först i programmet får man bort några killar, säger hon.

EM:s första medaljer kommer att delas ut på tisdag när gångarna tar sig igenom kraftprovet 50 kilometer i Berlinhettan.

Men en av Europas på pappret starkaste på distansen, svensken Perseus Karlström, kommer inte till start. Han var anmäld, men i sista stund har han valt att stryka sig och i stället fokusera helt på 20 kilometer senare i veckan – där han är rankad fyra.

– Det var ett jättesvårt beslut för honom, säger förbundskaptenen, mamma Siv Karlström.

”En privat spekulation...”

Någon dubblering var inte aktuell på grund av ett ovanligt tävlingsupplägg från EM-arrangören.

– Det går att dubblera om distanserna ligger tvärtom, då är det väldigt bra att få 20 kilometer som en genomkörare inför femmilen. Men tvärtom tar för mycket kraft, man tömmer sig, säger Siv Karlström – som har en egen teori om varför upplägget ser ut som det gör:

– En privat spekulation är att tyskarna har en väldigt stark kille, Christopher Linke, på 20 kilometer. På det här sättet får man bort några konkurrenter som går femmilen. Men det är konstigt, normalt ligger alltid 20 kilometer först.

Perseus bror Ato Ibáñez och Anders Hansson kommer gå 50 kilometer för Sverige.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM