Hansson om att ersätta Coleman: ”Öppen för vad som är bäst för laget”

avLo Hägerfelth

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Louise Hansson.

Michelle Coleman skadad.

Då kan Louise Hansson ta hennes roll i EM, i 4x100 medley och som finalhopp individuellt.

– Det är bara att göra det bästa av situationen, säger Hansson.

Långbane-EM i Glasgow närmar sig med stormsteg. På fredag drar mästerskapet igång och i dag tisdag åker den svenska truppen till Skottland.

Dock utan Michelle Coleman, en av lagets vanligtvis stora namn. Med en skadad axel deltar hon inte i EM.

– Det är klart att det påverkar. Michelle är en otroligt duktig simmare. Jag menar det är inte många på tjejsidan som har simmat en individuell final på OS. Så det är klart att det känns att hon inte är med, har förbundskapten Ulrika Sandmark sagt till Sportbladet.

Ett område som Colemans frånvaro bland annat påverkar är 4x100 medley, där Coleman brukar simma ryggsträckan. Så vem ska ta hennes plats?

Louise Hansson, kanske. Helsingborgssimmaren har främst simmat bröst och frisim tidigare, men har med tiden även presterat starkt på rygg.

”Tungt att inte ha henne där”

Huvudpersonen själv tycker att det är synd att Coleman inte är med.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att hon inte är här. Hon är ju en viktig spelare i laget och synd att hon inte kommer kunna var med i våra lagkapper och att hon varit skadad hela säsongen, säger Hansson till Sportbladet.

Hur påverkar det laget, med tanke på 4x100 medley?

– Vi har ju inte hunnit snacka lagkapp än. Vi kommer ha mer snack senare i veckan om hur det kommer se ut. Men som du säger, Michelle har ju varit en viktig spelare i lagkappen och det kommer såklart kännas. Tungt att inte ha henne där, men det är bara att göra det bästa av situationen.

Det har varit en del snack om att du ska ta ryggsträckan i stället för henne. Hur ser du på det?

– Det finns ju väldigt många olika sätt som man kan lägga upp medleylaget. Jag och Sarah (Sjöström) kan ju egentligen simma tre simsätt. Men medleylaget går sista dagen, så vi kommer ha hunnit testa formen på alla olika simsätt. Och om coachen tycker att det blir bäst om jag simmar ryggsim så simmar jag ryggsim och om hon vill att jag simmar fjäril eller frisim så kör jag det. Jag är väldigt öppen för vad som är bäst för laget i den situationen.

Strävar mot medalj

Dessutom är Colemans frånvaro ett tapp för det svenska lagets framgångschanser individuellt. Som Sandmark betonade innan så är det inte många på tjejsidan som har simmat en individuell OS-final.

Samtidigt resonerade Sandmark att det i Colemans skugga kan vara någon annan som tar ett kliv i stället.

På frågan om vilka namn hon tror lite extra på i detta EM var ett av dem Louise Hansson.

Med Michelle borta känns det lite grann som att det blir mer hopp på dina axlar. Håller du med om det?

– Ja, alltså vi simmar ju 100 frisim tillsammans i den gemensamma distansen. Så det är ju klart att det där blir lite lättare att gå vidare. Men samtidigt ser jag inte det som något negativt att ha Sarah och Michelle i samma grenar som mig själv. Det är bara fler personer att mäta sig med och det förbättrar laget, säger Hansson.

Själv är hennes målsättning personligt rekord och med det kanske även final. Men hoppas såklart även på medalj.

– Det är ju det man strävar mot. Jag hoppas ju kunna vara med där uppe och fajtas. Min kapacitet är i en final och i en final kan allt hända, avslutar Hansson.

ARTIKELN HANDLAR OM