Motorsport

Han blir teamkollega till Lewis Hamilton

Av: 

Anna Andersson

Valtteri Bottas har kontrakt med Mercedes F1 2019

Valtteri Bottas har kontrakt med Mercedes F1 2019

Foto: MediaPortal Daimler AG

SPORTBLADET

I går skrev på Lewis Hamilton på för Mercedes.

I dag gjorde Valtteri Bottas samma sak.

– Det är fantastiska nyheter, säger finländaren.

Han ersatte Nico Rosberg efter det att tysken bestämt sig för att lägga av bara ett par dagar efter det att han vunnit VM-titlen 2016. Sedan dess har finländaren vunnit tre F1-lopp och tagit fem pole positions för Mercedes - men framförallt har han bidragit till att klimatet i teamet förändrats och relationen mellan honom och Lewis Hamilton är betydligt lugnare än under de stormiga åren med förarduon Hamilton/Rosberg.

– Vi är väldigt glada över att Valtteri stannar minst ett år till hos Mercedes, att vi får behålla vår förarduo och att vi kan presentera det inför vårt hemmalopp på Hockenheimring, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.

– Valtteri har presterat på topp i år, hade det inte varit för våra misstag och en hel del otur så hade han kunnat leda mästerskapet. När vi tog beslutet för Valtteri så handlar det inte bara om farten och hans jobb utan det är också en fråga om personlighet. Hans relation med teamet och med Lewis är öppen och baserad på tillit, utan några baktankar. Det är mycket viktiga saker när du kämpar om segern i två mästerskap.

Valtteri Bottas har skrivit kontrakt med Mercedes F1 2019

Foto: LISI NIESNER / X02762

Kan stanna till och med 2020

Kontraktet gäller över 2019 och för 2020 har Mercedes en ensidig option.

– Det pågår en rejäl fajt om mästerskapet just nu och det känns skönt att vi har säkerställt vad som gäller i framtiden, det betyder att vi kan fokusera på VM-kampen, säger Valtteri Bottas.

– Mitt mål är självklart att prestera på en så hög nivå att teamet inte ens behöver fundera i några andra banor när det ska bestämma sin förarduo för 2020.

I går förlängde Mercedes kontraktet med Lewis Hamilton och det gav britten en drömlön på mer än 400 miljoner kronor varje säsong, finländaren tjänar betydligt mindre. Det finns inga officiella siffror, men hittills har Bottas kontrakt varit värt runt 107 miljoner kronor om året. Även om han får en löneförhöjning ligger han lång efter sin teamkamrat som också vunnit fyra VM-titlar.

Det nya kontraktet mellan Bottas och Mercedes betyder att Mercedes juniorer Esteban Ocon och Pascal Wehrlein måste hitta andra vägar för att försöka ta en plats i fabriksteamet framöver och att Daniel Ricciardo knappast har något annat alternativ än att stanna i Red Bull om han vill vara med och slåss om VM-titeln de kommande säsongerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Vem kör var 2019? F1-bloggen tar en tur i förarkarusellen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Lewis Hamilton stannar hos Mercedes - för 400 miljoner kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Valtteri Bottas

Mercedes F1