Skräpbasketens mästare

SPORTBLADET

Myrthils uppgift: offra sig för andra

Han är skräpbasketens mästare. Solnas Lesli Myrthils uppgift är bara offra sig och göra poäng på andras missar. I går var det avgörande när Solna slog 08 Stockholm med 82-79.

- Jag är stark, orädd och kan mer basket än man kan tro. Det är därför jag är så bra på det här, säger han.

Foto: Matchhjälten Lesli Myrthil.

Solnas Lesli Myrthil har gjort skitjobbet till en skön konst. Varje bra basketlag behöver en sån som honom, en stor och stark grovjobbare som sliter, sliter och sen sliter lite till.

I NBA kallas de för garbage players. Spelarna som plockar upp de andras skräp.

- Vi har inga spelsystem som bygger på att jag ska göra poäng. Allt bygger på att jag ska ta hand om bollen när andra missar, säger han.

I går gav det full utdelning. Derbyt mot 08 Stockholm var jämt och hårt och avgjordes inte förrän i slutsekunden. Visserligen var det just Myrthil som avgjorde med en dunk, men de känns nästan ovidkommande.

Det var istället Myrthils tio returer, de fyra bollar han snodde från motståndarna och de 22 poäng han gjorde innan dunken som avgjorde matchen.

- Det finns många spelare som kämpar hårt i ligan, men skillnaden mellan mig och dem är att jag faktiskt kan basket också. Jag kan skjuta och dribbla. Det är därför jag är bättre på det här spelet än de flesta andra, säger Myrthil.

Några typiska situationer:

Solna sätter upp ett spel som gör Mattias Sahlström fri. Sahlström missar när alla 08-spelare försöker stoppa honom. Men från ingenstans dyker Myrthil upp och tippar i bollen.

Några minuter senare fastnar Solnas guard Jonas Ghebremeskel under 08:ornas korg. Han försöker passa bollen till sina medspelare, men först när han är säker på att ingen annan är fri spelar han till Myrthil. Som sänker ett trepoängsskott.

Totalt sänkte han tre treor.

- Deras coach hade säkert sagt åt sina spelare att låta mej skjuta. De trodde kanske inte att jag kan det också, säger han.

Nu vet dom.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket