Ålderdomlig tv från Falsterbo

SPORTBLADET

För första gången i mitt liv såg jag en hel tävling i hästhoppning - derbyhoppningen i Falsterbo.

En överraskande positiv tävlingsupplevelse, men med en tv-produktion så ålderdomlig att jag inte blivit förvånad om programmet sänts i svartvitt.

Jösses - ridsporten må vara konservativ, men får inte tv-sändningarna följa med sin tid?

I varje tävling som har en bana brukar man få banan grafiskt beskriven, hinderna presenterade med namn, höjd och svårighetsgrad. Kanske får man se banan från ett fågelperspektiv, när det gäller golf är en helikopter som glider över den.

Var det så i går? Gissa svaret. NEJ.

I stället beskrev expertkommentatorn Lars Parmler varje hinder när första ekipaget hoppade - men då var ju tävlingen redan igång.

I till exempel Formel 1 sitter numera kameror i bilarna för att tv-tittarna ska få "följa med" inifrån cockpit. Detta skulle man mycket väl kunna testa även på ryttarna, för att få en större närvarokänsla. Var det så i går? NEJ.

Varje ryttare och häst presenterades med en namnskylt. Den skulle också kanske ha innehållit ålder, meriter, en bild på ryttaren utan hjälm. Var det så i går? NEJ.

Och listan kan göras lång: Udda kameravinklar, till exempel grodperspektiv eller "inifrån" ett hinder? NEJ. Någon som ritar och förklarar? NEJ. En enda ynkaste liten tävling eller tittarfråga? En ordentlig studio på plats? Nej, nej, nej.

Jan Svanlund gör ett bra jobb och egenligen är man väl en bortskämd slyngel som skulle ha en lusing för att man sitter här och kräver. Men jag tyckte hoppningen var riktigt spännande och tror att SVT skulle kunna göra ut den väldigt mycket bättre.

Och finns inte resurserna så omfördelar man. Om man vill locka nya tittare, vill säga.

Sport i tv

Jonathan Jeppsson