Gjorde superhopp – knäckte nacken

SPORTBLADET

Världsgymnasten landade på huvudet – blev förlamad

Gymnasten Ronny Ziesmer tränade hopp inför OS – men missade landningen.

Nu är 24-åringen förlamad från halsen och nedåt.

– Jag är chockad. Det är fruktansvärt tragiskt, säger Michael Hjorth.

Olyckan inträffade i måndags under Tysklands träningsläger inför spelen i Aten. Ronny Ziesmer, en av Europas bästa mångkampare och tysk mästare, höll på att träna in ett specialhopp till OS. Ett hopp som han gjort många gånger och egentligen behärskade väl.

Skadade ryggraden

Men den här gången missade han den dubbel Tsuckahara grovt och landade på huvudet.

Han fördes omedelbart till sjukhus i Berlin där det konstaterade att han hade skador på femte och sjätte halskotan, samt på ryggraden. Trots flera operationer har inte läkarna kunnat göra någonting.

– Ronny Ziesmer är förlamad från halsen och nedåt. Man kan bara hoppas att han kommer att kunna leva ett värdigt liv i framtiden, säger den behandlande ryggläkaren Andreas Niedeggen till tidningen Spiegel.

Olyckor inom världseliten i gymnastik är ovanliga. Gymnasterna har en fantastisk kontroll över sina kroppar och är enormt fokuserade under träningen.

Landade mjukt

Och även om hoppet som Ronny Ziesmer utförde är svårt, ska det inte kunna gå så illa, framförallt inte eftersom han landade i en skumgummigrop

– Man måste ha enormt fokus när man gör det hoppet. Jag har gjort det med volt framåt, men gjorde alltid bara ett fåtal försök eftersom man måste vara så fokuserad. Man måste klara av att vara både explosiv och hålla koncentrationen vid liv. Det är ett svårt hopp som man definitivt ska ha respekt för, men inte vara rädd för, säger den svenske landslagsgymnasten Michael Hjorth.

– Han var en väldigt duktig mångkampare. Vi har möts många gånger, på EM, VM och i världscupen och vi hälsade alltid på varandra. Det är tragiskt.

Tyskland har gjort en stor satsning inför OS och kommer, trots olyckan, att ställa upp i landskampen mot Rumänien och Italien i morgon.

– Ronny ville till OS, och skulle inte vilja att vi avbryter förberedelserna för detta, säger Rainer Brechtken, ordförande i det tyska gymnastikförbundet till Spiegel.

Gymnastiken i OS avgörs 14-23 augusti.

Försökte sig på ett av de svåraste hoppen i gymnastikvärlden – en dubbel tsukahara

Anna Carlsson