Regelkaos efter publikskandalen

avPer Bohman

Total förvirring hos makthavarna i natt

Mjällby firar sitt mål i 37:e minuten – då kastar delar av Djurgårdsklacken ölflaskor och mynt mot spelarna. Mjällbys Gbenga Arokoyo (till höger) träffas av ett päron i magen och faller till marken i smärtor. Domaren Tobias Mattsson bryter matchen och nu är frågan om och när den ska spelas klart.

Matchen på Stockholms stadion avbröts efter publikskandalen.

Inget vet när, var eller om matchen kommer att återupptas.

Domaren, tävlingskommittén, matchdelegaten och disciplinnämnden skapade sent i går kväll ett kaos av olika regeltolkningar.

Delar av Djurgårdens klack slängde frukt, flaskor och mynt mot Mjällbys spelare efter att bortalaget tagit ledningen i den 37:e minuten.

Då tvingades domaren Tobias Mattson att avbryta och sedermera avsluta matchen.

Presskonferensen efteråt var kaosartad – varken domaren eller representanter från förbundet kunde förklara vad som skulle hända med matchen och resultatet.

Först gick domaren Tobias Mattsson ut med ett tydligt besked:

– Vi var helt på det klara med att vi inte ville fortsätta matchen när inkastade föremål träffade spelare och funktionärer.

Enligt Mattson var alla som deltog på mötet – domarna, matchfunktionärer, matchdelegaten, säkerhetsansvariga och polis – överens om att avbryta matchen.

”Ska spelas klart”

– Den kommer att spelas klart någon gång, men när, det vet vi inte än. Det bestämmer tävlingskommittén.

Men när matchdelegaten Rune Nilsson anlände till presskonferensen höll han inte med Tobias Mattsson om att matchen definitivt kommer att spelas klart.

– Det som händer är att jag och domaren skickar in varsin rapport, och sedan får tävlingskommittén och disciplinnämnden avgöra vad som händer. Det kan inte vi svara på nu, sa Rune Nilsson, som inte kunde förklara om det är tävlingskommittén eller disciplinnämnden som beslutar om matchen ska spelas färdigt.

När Sportbladet kontaktar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager hänvisar han till disciplinnämnden.

– Disciplinnämnden beslutar allt. De tar hand om rapporter från både domaren och matchdelegaten. Nämnden beslutar om matchen ska fortsätta och spelas klart vid något tillfälle, eller om det ena laget (Mjällby) i det här fallet ska tilldelas segern med 3–0, säger ­Sager och fortsätter:

– De beslutar också om böter till föreningen som eventuellt fälls.

Oense

Men disciplinnämndens ordförande, Kenneth Tallinger, säger att det är tävlingskommittén som avgör huruvida matchen ska spelas klart eller inte.

– Så är det. Vi beslutar om eventuella straff, inte om matchen ska spelas färdigt. Det sköter tävlingskommittén.

Disciplinnämnden hävdar att det är tävlingskommittén som avgör om det blir någon fortsättning.

– Det stämmer inte. Disciplinnämnden avgör frågan, avslutar Gerhard Sager.

Sportbladet reder ut: det här händer nu

Domaren Tobias Mattsson skickar sin rapport från publikskandalen på Stockholms stadion till tävlingskommittén.

Matchdelegaten Rune Nilsson skickar sin rapport, där han beskriver sin syn på händelserna, till disciplinnämnden.

Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd är den instans som har möjlighet att straffa Djurgården. Den avgör om klubben ska få böter, och vilken storlek det i så fall blir. Nämnden avgör dessutom om matchen kommer att spelas färdig från minut 37, eller om Mjällby tilldelas segern med 0–3.

Tävlingskommittén har som uppgift att vänta in disciplinnämndens beslut. Avgör disciplinnämnden att matchen ska spelas färdigt så är det tävlingskommittén som bestämmer datumet när matchen ska genomföras. ”Det kommer knappast att bli något snabbt beslut, de (disciplinnämnden) kan knappast göra det i natt”, säger Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén.