Wennman: Fotbollens mest otroliga tatuering

SPORTBLADET

LONDON. Manchester United mot Manchester City i dag, mycket bättre blir det inte, och här sitter jag och känner mig som Svenne Tveskägg.

Vem ska man tro på:

Gorm den Gamle eller Harald Blåtand?

Foto: DAVID KLEIN / SPORTIMAGE
Daniel Aggers ryggtavla.

Inte för att Liverpools danske förvarare Daniel Agger har så mycket med Manchesterderbyt att göra, men vi måste ändå ta rygg på honom, vi måste försöka tolka tecknen ungefär som Michael Scofield läste fängelsets ritningar i Prison Break.

Vi måste passa på att visa er den färska bilden av fotbollsvärldens mest fantastiska tatuering, vi måste koppla detta konstverk om hjältar, myter, liv och död till det drama som pågår i Premier League.

Temat på Aggers rygg är danska legendarer. Vi talar då inte om Preben Elkjaer eller Michael Laudrup. Vi talar om riktiga tungviktare.

Sir Alex – som Gorm den gamle

Här finns, för evigt inpräntade med nål och bläck:

GORM DEN GAMLE, den förste erkände konungen i Europas äldsta monarki. Vem är gammal och gormar i engelsk fotboll? Sir Alex Ferguson, förstås. I dag drar han ut i strid mot en uppkäftig granne och vill tysta honom för gott. Vinner Gorm det slaget sitter han ohotad på tronen ett tag till.

HARALD BLÅTAND, den yngre kungen som gett namn till ny teknologi såsom Bluetooth.

Originalet lyckades ena stridande parter i Danmark, Norge och Sverige. Dagens Harald sjunger ”Blue Moon”, försöker ena parter från hela världen och hoppas på en sammanhållning som ger City segern mot United på Old Trafford.

SVEN TVESKÄGG, den brutale vikingahövdingen som erövrade England efter blodiga strider år 1013. Han var alltså den förste Sven att slå sig fram på den här ön. Dagens tveskägg är emellertid du och jag, som inte kan bestämma oss för hur det ska gå i dagens dunderderby. Snacka om helgardering på kupongen.

Daniel Agger (som själv är utbildad tatuerare) har en del annat på ryggkyrkogården, där är Kung Knut och Holger Danske och diverse klassiska, latinska inskriptioner. Det finns inte mycket hud kvar att klottra på. Överst, uppåt nacken, står det ”Mors Certa, Hora Incerta”.

Det lär betyda att döden kommer, men vi vet inte när.

Kan resultaten i dag betyda dödsstöten för Manchester Citys titelambitioner?

Vad man framför allt måste påpeka när det gäller tatueringar är att man aldrig ska slå fast saker, aldrig vara för säker.

Det var nyligen en ung man i Liverpool som fick frågan vad han skulle göra med sin Torres-tröja efter stjärnans övergång till Chelsea. ”Det finns ett större problem”, suckade han. ”Vad gör jag med Torres-tatueringen på ryggen?”

Vi har fallet med City-supportern som var så säker på att Wayne Rooney skulle skriva på att han knackade på hos Tattoo Jack. Det ångrade han dan efter när Rooney fått påökt. Han kan aldrig mer visa sig utan tröja i Manchester. Det finns många andra skräckexempel. Vi har den märkliga felstavningen på John Carews hals. Vi har såna som min egen släkting, som tatuerade in ”endast för Berit” på magen och en pil neråt. Det blev skilsmässa efter en månad.

Tatuera in titeln

Vore jag Manchester United-supporter skulle jag NÄSTAN ha vågat skriva ”Champions 2010-11” på mitt bröst före mötet med Wolverhampton förra helgen. Om United vunnit den matchen är jag säker på att inget lag hunnit ikapp dem i titelracet. Men nu blev det säsongens första ligaförlust, och det har öppnat sig en möjlighet för de som jagar.

Om City vinner derbyt i dag är de med i guldstriden.

Arsenal kommer att gnugga händerna. Och Chelsea får en sista chans.

Är det då möjligt att Harald Blåtand spöar Gorm den Gamle idag? Jodå. Men mycket beror på hur lagen kan ställa upp. United kommer att sakna Rio Ferdinand svårt. City har frågetecken för den ack så viktige Nigel de Jong och Mario Balotelli. Spelar City lika fegt som i hemmaderbyt lär det bli kryss.

Matchen i matchen: Dimitar Berbatov, 19 mål, mot Carlos Tevez, 18.

Tatuerar mig gör jag aldrig. Men jag har gåshud och sitter som på nålar i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM