Stefan Persson: Fansen, historien och stjärnorna – det här blir en klassiker

Klicka på bilden för större version.
SPORTBLADET

DALLAS. Snökaoset höll fansen borta, isstormen fick kändisarna att fly.

Men inte ens det ogästvänliga Texas-vädret kan hota den riktiga festen.

Pittsburgh–Green Bay har alla förutsättningarna att bli en klassisk Super Bowl.

Du kan pusta ut nu, Jerry.

Det är avspark i kväll och när matchen väl är igång, har vi glömt allt som hänt tidigare i veckan.

Satt tusentals supportrar fast på flyg platser landet runt på grund av snöovädret?

Kommer vi inte ihåg.

Blev vi skrämda av tv-bilderna som visar hur snö och is rasar ned från Cowboys Stadium och ned på folkmassan?

Kan vi inte minnas.

Tillbringade vi två dygn på ett avlägset beläget motell (utan restaurang, med bara 22 tv-kanaler och begränsad minibar) eftersom 70 procent av taxichaufförerna strejkade och de resterande 30 procenten inte hade vett att använda vinterdäck och därför inte hade lust att komma till det avlägsna motellet för att köra in en väldigt hungrig gäst till Dallas restaurangdistrikt?

Låter bekant.

Men nej, inget som vi tänker på när vi i kväll bänkar oss i Jerry Jones miljardbygge Cowboys Stadium för USA:s största sportspektakel.

Arenan saknar motstycke

NFL-laget Dallas Cowboys ägare har gjort allt för att det här ska bli tidernas häftigaste Super Bowl. Arenan saknar motstycke i idrottsvärlden. Och i sann ”Everything’s bigger in Texas”-anda har Jones bestämt sig för att det ska bli publikrekord. På något sätt har Jones lyckats övertala NFL att han får räkna in fansen som står utanför arenan och därmed kunna nå över 105 000 åskådare.

Men inramningen är en sak. Ska Pittsburgh Steelers–Green Bay Packers bli en klassiker, måste även själva matchen bli något alldeles extra.

Men det blir den.

Och det här är varför:

Quarterback-duellen.

Packers Aaron Rodgers är hela NFL:s nya gunstling. En svärmorsdröm som den här säsongen fått sitt definitiva erkännande. Kan göra de mest spektakulära passningarna.

På andra sidan står Steelers Ben Roethlisberger, en bad boy som ständigt hamnat i blåsväder. Inte ens hans egna lagkamrater sägs gilla honom. Men ”Big Ben” är en vinnare: två Super Bowl-matcher har gett honom lika många titlar.

Superdefensiverna.

Du vinner inte en Super Bowl utan en bra defensiv. I år är det ligans två bästa defensiva lag som gör upp om titeln. Och i båda lagens defensiva uppställningar finns det färgstarka profiler. Som Steelers stjärna Troy Polamalu. Som Packers långhåriga tacklingsmaskin Clay Matthew. Som den 150 kilo tunge BJ ”The Freezer” Raji.

Historien.

Det är två av historiens mest framgångsrika NFL-lag som drabbar samman. Inget lag har vunnit fler

Super Bowl-titlar (sex) än Pittsburgh. Inget lag har vunnit fler NFL-mästerskap (tolv) än Green Bay (Super Bowl infördes först inför säsongen 1967).

Fansen.

Pittsburghs ”Steeler Nation” och Green Bays ”Cheeseheads” är kända för att vara passionerade och väldigt trogna. Tusentals fans – från båda läger – har tagit sig till Dallas den här helgen och långt ifrån alla har biljett till själva matchen. De som är på plats, kommer dock göra en annan sak som de är kända för: oväsen. Högt, härligt oväsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL