Självklart ska mannen, myten, legenden få jobbet – NU!

SPORTBLADET

MALMÖ. MFF och Roland Nilsson är inte ett fungerande äktenskap längre.

Så varför vänta med skilsmässan?

Roland har skaffat en ny partner och bedragna MFF kan inte göra annat än att valsa ut på dansbanan för att fånga en ny drömman.

Vars namn självklart är Jonas Thern.

Vad jag absolut inte begriper i MFF-såpan är bristen på kommunikation.

Första tecknet på att ett äktenskap knakar är alltid att partnerna stegvis slutar att prata med varandra på allvar. Visserligen talar man men orden betyder ingenting eftersom man mest ”dösnackar” medan ointresset växer tills brytningen är oundviklig.

I MFF-fallet tippar jag att det var Rolle som slutade att snacka men att MFF-ledningen då sedan länge hade slutat att lyssna

eftersom man som så många varit alldeles för säker på troheten hos sin man.

Fakta är ju att om Roland smugit med sin nya partner är det för jävligt. Det klassiska sveket av den äkta mannen som hittar en spännande älskarinna han lovar all kärlek så fort han bara kan bli kvitt den oförstående skatan hemma.

Nilsson tillför absolut ingenting nu

Är det så att Roland inte har gett MFF signaler om att han velat byta klubb utan smugit tills den kommande brytningen inte längre gått att hemlighålla är Rolle kanske värd det förakt han nu självklart dragit på sig bland många av MFF:s fans.

Har han däremot gett tydliga signaler och spelat med öppna kort om FCK:s intresse har MFF-ledningen närmast idiotförklarat sig själv.

Ett kontrakt är teoretiskt alltid en juridiskt hållbar överenskommelse men ett kontrakt med en fotbollstränare är i princip inte värt ett smack.

Spelare får bara lämna sina klubbar under de angivna övergångsmånaderna. En tränare kan lämna när som helst och den klubb som hänvisar till ett kontrakt riskera att få det nerkört i halsen av en domstol som mer värnar om en anställds rätt att byta till ett bättre jobb.

Får MFF fem millar för Rolle är det bara att säga bye-bye och låta ikonen Thern stå vid sidolinjen under söndagens bortamatch hemma på Swedbank stadion.

För vad tillför Roland Nilsson från och med dagens deklaration från FC Köpenhamn att han är deras näste tränare?

Absolut ingenting är min bestämda uppfattning.

Roland Nilssons tankar är redan i Champions League med FCK. Hans språngbräda mot de tränaruppdrag som en uppseendeväckande framgång kan ge honom. En chans att få ett lag i Premier League där han med rätta är ett aktat namn efter sina framgångar som spelare.

Lagerbäck skulle rensa läktarna

Vad dessa tankar samtidigt säger oss är att Roland Nilsson inte tror på MFF:s chans att överraska i CL. Att Malmö inte har kapacitet för att göra honom lika eftertraktad i branschen.

Om pengar vore enda drivfjädern finns säkert andra bättre avlönade möjligheter i exempelvis oljeländer. Jag tror att Roland Nilsson drivs av äregirighet, vilket ju faktiskt är den absolut enda motor en tränare bör drivas av.

Roland vill vinna, men han vill vinna i större sammanhang och i hans tänkande nådde uppenbarligen Malmö FF sin topp när guldet säkrades förra året.

Därför är det dags att dra vidare och därför är det obegripligt att MFF inte lärt känna sin ambitiöse tränare bättre än att man nu verkar stå fullständigt utan handlingsplan under ett av klubbens viktigaste år på väldigt länge.

Att lösa Sixten Boström, Peter Swärdh eller Pep från konkurrerande allsvenska klubbar låter dyrt och i princip omöjligt. Stuart Baxter och Anders Linderoth är beprövade namn som inte har jobb men det gäller Kalle Björklund också och ingen av dem passar klockrent i Malmös nuvarande positiva spelfilosofi.

Lasse Lagerbäck skulle kanske kunna styra upp ett internationellt defensivtänkande inför CL-kvalet men innan dess hade Swedbank stadions läktare varit rensade på åskådare.

Thern är mannen, myten, legenden som kan attrahera alla. Spelare, publik, media och den inte särskilt fotbollskunniga ledning som nu styr MFF.

Ge honom jobbet nu!

Innan det är för sent.

Sen kan alla som ser Rolle som en svikare förmodligen gotta sig i sommar då FCK – som nu efter 22 omgångar leder danska superligan med 21 poäng ner till tvåan OB – massakreras som lag under det internationella uppköpsfönstret. Minst halva, kanske två tredjedelar, av laget ser ut att försvinna ut i Europa.

Det blir något att bita i för Roland Nilsson om han ska lyckas på vägen mot de riktigt stora proffsklubbarna.