Dödsfall skakar IndyCar

avBjörn Forsgren

SPORTBLADET

När Dan Wheldon på ett spektakulärt sätt tog sin andra Indy 500-titel för ett par månader sedan, konstaterade han att det oförutsägbara var tjusningen med sporten.

I går ledde det oförutsägbara till det ofattbara.

I en brutal krasch avled Wheldon, 33 år gammal.

Det råder djup sorg inom Indycar-sporten. En av dess mest omtyckta förare, Dan Wheldon, omkom sent i går kväll svensk tid efter en tragisk olycka vid Las Vegas Motor Speedway.

Redan efter fem varv inträffade en massiv krasch som innefattade hela 15 bilar.

– Ett misstag kan ta 15 förare och det var vad som hände här. Jag har aldrig sett ett sådant kaos under hela min karriär, säger den brasilianska föraren Tony Kanaan enligt AP.

Körde fem varv för att hedra

Wheldon flögs med helikopter till sjukhus där man försökte rädda hans liv, men det gick inte. Två timmar efter kraschen fick de andra förarna dödsbeskedet.

– Våra tankar och böner går till hans familj, säger Indycars vd Randy Bernard.

Efter beskedet återvände förarna till banan och körde fem varv för att hedra sin avlidne kollega.

Dan Wheldon hade två titlar i Indy 500, sportens mest åtråvärda tävling. Den andra kom i maj i år på ett ytterst spektakulärt vis.

Ledaren av loppet, J.R. Hildebrandt, var på väg mot segern när han tappade kontrollen och körde in i muren vid loppets sista kurva. Bakom honom kom Wheldon som kunde gå upp i ledning för första gången på hela loppet och vinna tävlingen.

”Självklart hade han otur”

Återigen hade engelsmannen, som var blott fyra år när han för första gången satte sig i en gokart-bil, uppfyllt en av sina stora drömmar.

– Självklart hade han otur, men det är så det här funkar. Det är därför detta är denna sports största spektakel – man vet aldrig vad som ska hända, sa Wheldon efter loppet.

Tyvärr blev spektaklet, det oförutsägbara och farten vad som till sist tog hans liv.

Dan Wheldon efterlämnar sig frun Susui och parets två söner Sebastian och Oliver.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport