”Får steppa upp för att inte sakna honom för mycket”

Foto: BILDBYRÅN
SKA LYFTA SVERIGE. Marcus Eriksson­ (vänster) missar, men Ludvig Håkansson är tillbaka i landslaget efter att ha missat sommarens kval. Foto: Bildbyrån

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

NORRKÖPING. Marcus Eriksson missar VM-kvalet mot Ukraina och Lettland.

Men Ludvig Håkanson och Chris Czerapowitz är tillbaka i landslaget och ska fylla luckan efter stjärnan. 

– Vi får steppa upp för att inte sakna honom för mycket, säger Håkanson.

Sverige tog sig till VM-kvalet efter att ha vunnit sin grupp i sommarens förkval. Nu väntar tuffare motstånd mot Ukraina, Lettland och Turkiet. 

Det pågående bråket mellan Internationella basketbollförbundet, Fiba, och Euroleague gör dock att Lettland kommer att vara utan flera av sina bästa spelare på söndag. 

– Man vill alltid att de bästa spelarna ska vara med, men det är inte som att det är en nackdel för oss att Lettland är utan sina 4-5 bästa spelare, säger Ludvig Håkanson. 

Stjärnguarden är tillbaka i landslaget efter att ha missat sommarens kval på grund av en hälskada.  

– Jag har sett fram emot det här. Det var jättetråkigt att missa i somras. Men det gick inte. Jag var skadad hela försäsongen sedan med mitt nya lag också så det var ju rätt val att inte vara med. Men nu känner jag mig hundraprocentig igen.

”Kommer kunna hantera det”

Nu får han och comebackande Chris Czerapowicz fylla luckan efter Marcus Eriksson. Superskytten gjorde succé under kvalet i somras och har fått sitt stora genombrott i den spanska högstaligan den här säsongen, men missar kvalet på grund av skada. 

– Det är jättetungt. Han är av de absolut bästa skyttarna i Europa så det är klart att vi kommer att sakna honom. Men vi försöker att spela på ett annat sätt, vi har ändå några som inte var med i somras som är med nu. Vi får steppa upp lite för att inte sakna honom för mycket, säger Håkanson. 

Czerapowicz: 

– Det är jättesynd att han inte är med så klart, men jag tror att vi kommer att kunna hantera det. Många av oss känner varandra och kemin är bra. 

Även Viktor Gaddefors, som var en av lagets bästa spelare i sommarens kval, tror på Sverige. 

– Så länge vi fortsätter på samma väg, med den kemin och det laget vi kommer det att gå bra, oavsett vilket lag vi  möter. 

Du trodde på sex av sex i förkvalet, vad säger du nu? 

– Sex av sex igen, men först ska vi vinna de här två matcherna. 

* 18.00: Sverige-Ukraina, TV10

ARTIKELN HANDLAR OM