Söp ner Stefan Edberg före viktiga matchen

avMattias Karlsson

Foto: ARNE FORSELL / © Bildbyrån
Larsson och Edberg spelar tillsammans i Båstad 2008

1994 vann Magnus Larsson storturneringen Grand Slam Cup i München och 1,5 miljoner dollar.

Bland annat genom att supa ner motståndaren Stefan Edberg innan de skulle mötas.

– Jag tänkte att om jag kunde få honom att ta två supar så skulle jag kunna ta sex, säger han i podden Snett inåt bakåt.

Storväxte och kraftfulle baslinjespelaren Magnus Larsson hade en framgångsrik karriär på ATP-touren 1989–2003.

Den elegantfulle tennisspelaren från Olofström var som bäst rankad tia i världen och vann Davis Cup med Sverige 1994 och 1997.

Det var efter 4–1-vinsten i finalen mot Ryssland i Moskva 1994 som Magnus Larsson gjorde det taktiska valet att supa ner Stefan Edberg inför den väntande penningstinna turneringen på inomhusmatta i München.

Foto: © Bildbyrån
Magnus Larsson och Stefan Edberg i Moskva 1994

Sov inte en sekund

– Jag visste att jag skulle möta Edberg i första matchen, och så visste jag att jag nog kan ta en sup mer än honom. Så jag försökte få med honom så länge som möjligt på festen på kvällen på söndagen, säger Larsson i podden Snett inåt bakåt och fortsätter.

– Vi var skitglada och blev mer eller mindre onyktra. Jag tänkte att om jag kunde få honom att ta två supar så skulle jag kunna ta sex, så det skulle ändå vara till min fördel.

– Vi kom till München väldigt slitna, ingen hade sovit en sekund. Jag skulle möta Edberg på onsdagen, men jag var skittrött och sliten i kroppen efter lång säsong och jag trodde att jag skulle förlora och få åka hem för att fira jul.

– Jag lyckas snubbla in matchen mot Edberg. Jag minns ingenting av den veckan – jag låg och sov och blev väckt i omklädningsrummet innan matcherna, jag var mentalt väck.

Magnus Larsson besegrade i tur och ordning världsnamnen Stefan Edberg, André Agassi, Todd Martin och världsettan Pete Sampras i finalen.

Segerchecken på 1,5 miljoner dollar blev hans största av totalt inspelade 5.839.451 dollar under karriären.

Fimpade pokaler på återvinningen

Karriären avslutades på drastiskt sätt 2003.

– Jag var ett vrak de sista åren, jag var trött på precis allt – kroppen föll isär och då föll huvudet isär. Jag var i Key Biscayne i Miami och hade ingen tanke på att lägga av och mötte en kille som jag inte kunde stava till namnet på och inte visste vem det var – jag hade 6–2, 5–2 och förlorade, och efter matchen var jag inte ens förbannad, säger Magnus Larsson.

Foto: © Bildbyrån
Magnus Larsson, Franska öppna, 1997

– I omklädningsrummet efteråt sa jag att jag slutade. Ut på South Beach och tog en fest där innan man skulle flyga hem dagen efter.

– Det första jag gjorde när jag kom hem var att ta fram massa pokaler jag hade samlat på mig, tittade på dem och de som jag inte hade något större minne av samlade jag i kartonger liksom alla inspelade matcher man hade på VHS – sedan ner till soptippen, återvinningen, brännbart och metallskrot. Jag hade kvar kanske sex pokaler och noll matcher.

I podden med namnet ”Den ofrivillige tennisspelaren” där Sportbladets medarbetare Marcus Leifby medverkar berättar Magnus Larssonvidare om när hans hyrbil sprängdes i luften 1997.

Magnus Larsson äger för närvarande en servicebutik i Växjö som han köpte på fyllan 2008 av Öster-spelaren Ludwig Ernstsson utanför pizzeria Napoli.

Han fyller 49 år i mars, bor i Småland och driver en tennisakademi tillsammans med Stefan Edberg och Carl-Axel Hageskog.

Foto: MIKAEL SJÖBERG
Larsson tillsammans med John McEnroe
ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

Davis Cup

Växjö

Småland